Ontruiming Moluks woonoord in Vaassen herdacht: 'Het leek wel oorlog'
- Nieuws
- Ontruiming Moluks woonoord in Vaassen herdacht: 'Het leek wel oorlog'
Het Molukse woonoord in Vaassen werd 45 jaar geleden ontruimd. Dat is vandaag herdacht met een wandeltocht, en daar waren dit jaar voor het eerst ook vertegenwoordigers van de gemeente bij aanwezig. Charlie Nahuway was 12 jaar ten tijde van de ontruiming en maakte het mee. "Het was echt een traumatische ervaring."
De houten barakken van het woonoord werden ontruimd om plaats te maken voor stenen woningen. De Molukse inwoners van het woonoord wilden niet naar stenen woningen verhuizen, want dat zagen zij als een te permanente oplossing. Zij gingen er namelijk in die tijd nog van uit dat zij naar een onafhankelijke staat zouden kunnen terugkeren, zoals hen eerder was beloofd.
Daarnaast zouden er volgens de gemeente wapens aanwezig zijn geweest in het woonoord, maar die werden niet aangetroffen bij de ontruiming.
Bulderende pantserwagens
Op de plek waar het woonoord stond, staat nu de woonwijk Berkenoord II. Nog altijd wordt Nahuway emotioneel als hij door het gebied wandelt en terugdenkt aan de gebeurtenissen. “Dat geluid van die bulderende pantserwagens. Dat de politie met zo veel machtsvertoon binnenviel, dat kun je gewoon niet plaatsen. Het leek wel oorlog”, zegt hij tegen het NOS Radio 1 Journaal.
Dat zowel burgemeester Tom Horn als wethouder Lia de Waard-Oudesluijs van integratie meeliepen met de herdenkingstocht vindt Nahuway “een mooi gebaar”. Wel zou hij, net zoals een grote groep andere Molukkers graag excuses van de gemeente willen hebben.
Excuses
Burgemeester Horn vindt dat die eventuele excuses van de regering zouden moeten komen. “Ik vind dat als er zo iets traumatisch gebeurt als in oktober, dat je dat leed moet erkennen. Daarom hebben ik en andere burgemeesters begin dit jaar een brief gestuurd naar premier Rutte. Daarin vroegen wij om een betekenisvolle stap voor deze mensen te zetten, want de opvang en ontvangst is natuurlijk Nederland-onwaardig geweest.”
Horn vervolgt: “Daar horen eventuele excuses na te komen, maar ik vind dat wij ook lokaal stappen kunnen zetten om dat leed te erkennen en gezamenlijk de toekomst in te wandelen.”
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.