Wat is dé oplossing om het woningtekort aan te pakken?
- Nieuws
- Wat is dé oplossing om het woningtekort aan te pakken?
Al jaren is het bar en boos op de woningmarkt. Als eenverdiener kun je vrijwel geen huis meer kopen en als je weinig eigen geld hebt, dan kun je het al helemaal vergeten. Een ton overbieden? Daar zouden we vijf jaar geleden om gelachen hebben, maar nu gebeurt het gewoon. Er is een woningtekort en daar moet wat aan gedaan worden. In De Nieuws BV kijkt Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems aan de TU Delft, mee naar oplossingen.
Video niet beschikbaar
Als je denkt dat de prijzen niet hoger kunnen, dan heb je het mis. Boelhouwer: “Ik denk dat de huizenprijzen de komende twee jaar nog doorstijgen. Vooral als de rente zo laag blijft als hij nu is. En ook met de productie gaat het niet echt goed, we hebben afgelopen jaar weer minder woningen gebouwd dan het jaar ervoor. Dus het woningtekort gaat de komende twee jaar nog oplopen.”
Dat er een probleem is, weten we. Maar waar problemen zijn, zijn ook oplossingen. Alleen, wat is nou die ene oplossing die het woningtekort wegwerkt? We vroegen het onze luisteraars en kijkers en de oplossingen stroomden binnen. De binnengekomen oplossingen leggen we voor aan Peter Boelhouwer om te kijken of deze reëel zijn.
Gemeentes moeten verplicht worden om voor onderdak te zorgen voor hun burgers
In de grondwet staat dat de gemeentes die taak wel hebben. “Dat doen ze ook wel als er gezinnen met kinderen bij het gemeentehuis op de stoep staan. Die worden dan vaak wel gehuisvest. Maar je zou van gemeentes meer verwachten”, zegt Boelhouwer. Zo geeft hij aan dat vakantieparken ontruimd worden, terwijl ze beter ingezet kunnen worden om mensen op te vangen.
In het hele land moeten ‘gemeentehotels' komen waar iemand altijd voor een beperkt en vast bedrag een kamer kan huren
“Dat zou een mooie oplossing zijn”, zegt Boelhouwer. Dat soort hotels hebben we voor arbeidsmigranten, maar volgens Boelhouwer zijn dat er veel te weinig. “In een welvarend land als Nederland zou je eigenlijk geen mensen op straat moeten hebben. Er staan een hoop gebouwen leeg, dus er kan veel meer gebeuren dan er nu plaatsvindt.”
Leegstaande kantoren en winkels ombouwen naar woningen
Dit is volgens Boelhouwer een hele goede oplossing. “Het gebeurt al wel. Per jaar worden er zo’n 10 á 12 duizend woningen toegevoegd. De helft via kantoren en de andere helft via bedrijfsgebouwen en winkels”, zegt Boelhouwer. Het kan volgens hem alleen wel een tandje sneller, maar het probleem zijn vooral de kosten. “Eigenaren zijn vaak niet bereid om het te doen. Ook gemeentes hebben hier mogelijkheden via de leegstandswet.”
Landbouwgrond opkopen en een woonbestemming van maken. En daar het liefst vooral starterswoningen van maken en geen luxe woningen
Als je volgens Boelhouwer 1/1,5% van de huidige landbouwgrond gebruikt om woningen te bouwen, dan heb je het woningtekort al opgelost. “Ik zou er niet voor zijn om alleen wijken voor starters te bouwen, dus ook wat duurdere koopwoningen”, geeft Boelhouwers aan. Aan de randen van de steden kan volgens hem veel meer, maar dit is een politieke keuze die gemaakt moet worden volgens Boelhouwers zijn het de provincies die dit tegenhouden.
Onderaan de streep kosten alle oplossingen geld. “We zijn gewend dat het allemaal door de markt wordt opgebracht, dat kan niet als je grote gebieden wil ontwikkelen”, zegt Boelhouwer. Als samenleving moeten we goed investeren. Boelhouwer: “Heel veel plannen zijn er wel, maar die komen niet van de grond omdat de financiële middelen ontbreken.”