Dit is waarom het in West-Brabant vaker onweert dan in de rest van het land
- Nieuws
- Dit is waarom het in West-Brabant vaker onweert dan in de rest van het land
Nergens in Nederland onweert het zo vaak als in het westen van Brabant. Expert in onweersbeveiliging Arjan Hoogkamer zegt dat in het Algemeen Dagblad. Heeft hij gelijk? Dat checkt Lammert de Bruin in Feit of Fictie.
Video niet beschikbaar
Femke Goudbeek van het KNMI bevestigt het met de cijfers. "Er is in West-Brabant een zone met het meeste aantal dagen met onweer. Daar zijn het er 33 per jaar. Vergelijk je dat met Limburg of Oost-Groningen, dan zijn het er daar 23."
10 dagen meer
10 dagen extra onweer dus voor de West-Brabanders. Maar hoe komt dat? Michiel Hartmann is bliksemexpert. Hij legt uit hoe het kan dat Brabant zo onweersgevoelig is. De reden: temperatuursverschillen. "Vanochtend was het er 16 graden, maar gisteren was het bijna 25 graden. Juist door die grote verschillen kunnen koufronten ontstaan. En bij een koufront heb je veelal bliksemontlading."
Onweer dat op deze manier ontstaat, noemen we frontaal onweer. Een ander type is warmte-onweer. Na een warme, klamme dag hadden we daar vooral vroeger veel last van. Maar: tegenwoordig zien we vaker frontaal onweer, vertelt Hartmann. Dat gaat ook vaak veel langer door dan warmte-onweer, wat vaak na een uurtje wel klaar is.
Het vasteland
Er is nog een reden waarom nu juist West-Brabant het zwaar te verduren heeft: de ligging. "Het eerste echte vasteland in Nederland is Brabant. Zeeland heeft te veel water, en bliksem wil graag op het land inslaan en minder graag in het water." Daardoor is het westelijke deel van de provincie dus perfect
Loop je nu vaak rond in deze regio en beland je in een onweersbui, dan is het handig om te weten wat je moet doen. Daarmee kan NOS-weerman Marco Verhoef helpen. Sowieso moet je niet buiten blijven, vertelt hij. Stel dat je niet anders kan, dan zijn dit nog een aantal tips om veilig te blijven: "Het is het beste om zo laag mogelijk te gaan zitten.
In een greppel of gehurkt op het gras. Ook werken rubberen zolen altijd prettig, want die isoleren. Mocht de bliksem naast je inslaan, dan heb je er zo het minste last van."
Feit of Fictie: Waarom onweert het zo vaak in West-Brabant?
Radio EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.