Afvalbergen in Nederland: schadelijk voor volksgezondheid?
- Nieuws
- Afvalbergen in Nederland: schadelijk voor volksgezondheid?
We kennen Nederland als plat met uitgestrekte vergezichten, wat pas heuvelachtig wordt richting Limburg. Maar: te midden van al dat platte landschap, zijn ook heuse bergen te vinden. Het ziet er misschien uit als een met gras bedekte heuvel, maar nee: Nederland kent honderden afvalbergen, wordt verteld in Vroege Vogels.
bergen van afval
Langs de snelweg en buiten de stad, klein of groot en bedekt met gras of bomen: je kunt ze in veel vormen en maten vinden in Nederland. In recreatiegebied Spaarnwoude bij Amsterdam liggen wel drie bergen, die in de jaren '70 zijn aangelegd.
Afval dat niet verbrand of gerecycled kan worden
De bomen zijn volgroeid, er is een rijke flora en fauna en Spaarnwoude kan elk jaar rekenen op duizenden bezoekers. Er wordt gewandeld, gefietst, er is een skibaan en een klimmuur. Maar weinig mensen realiseren zich nog dat er onder dit mooie recreatiegebied een oude stortlocatie ligt.
Aan de andere kant van het Noordzeekanaal ligt stortplaats Nauerna, die ook ontwikkeld wordt tot een recreatiegebied met een paar bergen. Het afval dat daar ligt is, net als in Spaarnwoude, bedrijfsafval zoals asbest en is niet ongevaarlijk. Het gaat om afval dat niet gerecycled of verbrand kan worden, en het is met een laag aarde afgedekt en ingezaaid. Hoe veilig is dit eigenlijk voor de recreant?
Klachten van stank
Sinds mei vorig jaar zijn er klachten over stank in de omgeving van de stortplaats Nauerna, een gevolg van stortgassen die vrijkomen na verloop van tijd. Ondanks afdichting (met aarde) en monitoring is de stortplaats op een plek ook gaan lekken. Voorlopig is Nauerna voor de recreant niet toegankelijk.
Afvalbergen worden vaak ingericht als fiets- en wandelparcours, maar de laatste tijd zijn duurzame herinrichtingen helemaal favoriet. Denk aan zonneparken, of het telen van gewassen als bamboe en olifantengras. Ook wordt er al voorzichtig gedacht aan huizenbouw, maar of dat een succes wordt, is de vraag: het blijft een naar idee om op rotzooi te wonen.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.