Binnenland
KRO-NCRV

Vandaag besteld, morgen in huis: wie doet het nachtwerk?

  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag besteld, morgen in huis: wie doet het nachtwerk?

Nog even snel voor pakjesavond of Kerst een pakketje bestellen? Deze maand worden massaal online bestelling geplaatst en dat merken de werknemers in de magazijnen. Een medewerker legt op een drukke avond wel 25 kilometer af.

'Voor 11 uur besteld, morgen in huis.' Webshops adverteren met een snelle bezorging van al je pakjes. Dat is een fijne service naar de klant, maar dat betekent ook dat in de magazijnen 's nachts gewerkt wordt.

Karel werkt bij PostNL, waar in één van de magazijnen nu 40.000 pakketten per avond worden klaargezet. Voor hem betekent dat sjouwen en lopen. "Ik heb wel eens een stappenteller aangezet op een drukke avond. Toen heb ik 25 kilometer per avond geklokt."

Slecht voor je lichaam

"Het is een vechtmarkt waar grote bezorgers met lage prijzen elkaar aan de kant proberen te drukken", zegt FNV-bestuurder Masha Zwart. Winkels bezorgen bijna voor niets, terwijl het natuurlijk wél geld kost. "Bedrijven leggen erop toe, maar de gevolgen zijn voor de werknemers."

Karel is een van de werknemers die de gevolgen letterlijk voelt. "Je loopt op schoenen van 20 euro. Die zijn na twee of drie weken op en dan hebben ze te weinig schoenen. Dat is slecht voor je lichaam."

's Nachts doorwerken

Door de snelle levering, worden steeds meer nachtdiensten gedraaid. 40 procent van de arbeiders werkt soms of regelmatig een nachtdienst. "Verpleegsters zullen af en toe aan het werk moeten, omdat mensen 's nachts ziek zijn. Maar waarom wij op pakketdepots massaal 's nachts werken, dat is mij echt een raadsel."

Uit onderzoek blijkt dat nachtwerkers meer concentratieproblemen hebben, meer ongelukken veroorzaken op het werk en ze een verhoogd risico hebben op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Economisch is het niet nodig, maar het gebeurt toch "omdat deze bedrijven weinig toeslagen betalen en hiermee voor een schijntje wegkomen".

112.000 kilo verplaatsen

Bovenop de sint- en kerstdrukte vindt in Leeuwarden ook nog een wijnbeurs plaats, waardoor het in het depot waar Karel werkt extra druk is. "Eén pakketje wijn weegt ongeveer acht kilo. Op een avond doen we er 14.000. Reken maar uit." Dat is naast de 20 tot 30 duizend pakketten die al verstuurd worden. "Dat weegt wel op."

Meer weten over het effect van online shoppen?

Deze hele week zijn in Spraakmakers reportages te horen over de gevolgen van online koopgedrag. Luister hier deel 1, deel 2 en deel 3 terug.

Ster advertentie
Ster advertentie