Ploumen (PvdA): fuseren met GroenLinks nu voorbarig
- Nieuws
- Ploumen (PvdA): fuseren met GroenLinks nu voorbarig
Samensmelten van de PvdA met GroenLinks acht Lilianne Ploumen voorlopig niet aan de orde. Waar GroenLinks een fusie met de sociaal-democraten op termijn wel ziet zitten, vindt de PvdA-lijsttrekker deze optie rijkelijk voorbarig. "Laten we eerst maar een goed resultaat halen. Dat is waar ik me nu op richt", stelt ze in 1 op 1.
Video niet beschikbaar
Het is een kwestie die in aanloop naar mogelijk tegenvallende verkiezingsresultaten voor progressieve partijen elke keer weer opspeelt: moet links eindelijk niet de krachten gaan bundelen als tegengewicht tegen rechts?
Geen 'ja' of 'nee'
Gisteravond brak Corinne Ellemeet, de nummer twee van GroenLinks, een lans voor een fusie op termijn met de PvdA. Maar voor PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen is een samensmelting met GroenLinks voorlopig niet aan de orde. "Ik ga daar geen ja of nee op zeggen."
Voor Ploumen is samen optrekken met andere progressieve partijen en dan vooral met GroenLinks, dan ook voorlopig even het eindstation. "We werken heel goed samen en dat hebben we ook de afgelopen jaren heel goed gedaan. Het zijn onze linkse bondgenoten. Maar we gaan nu eerst op eigen kracht naar een goed verkiezingsresultaat toewerken."
Fusiediscussie
Daarmee bevestigt Ploumen de al eerder onbeantwoorde liefdesverklaring van de sociaal-democraten richting de partij van Klaver en Ellemeet. Vorig jaar verzette een duidelijke meerderheid van de PvdA-leden zich tegen een gezamenlijke lijst met GroenLinks. De fusiediscussie keert regelmatig terug, vooral na een nederlaag van één of meerdere linkse partijen.
Momenteel staat GroenLinks er slecht voor in de peilingen. Maurice de Hond telt op dit moment 9 virtuele Kamerzetels, een verlies van vijf ten opzichte van vier jaar geleden. De PvdA lijkt de historische afstraffing door de kiezer in 2017 boven te komen en is volgens de Hond goed voor tenminste 12 virtuele zetels.
Bravoure
Nu de PvdA uit het diepe dal lijkt te kruipen, ontbreekt het in elk geval niet aan bravoure bij de opvolgster van Lodewijk Asscher, die in januari opstapte als gevolg van de toeslagenaffaire. Tegenover Sven Kockelmann durft Ploumen zelfs hardop te dromen van een zege van links met als aandrijfmotor de PvdA. "Het is voor nu het belangrijkste dat linkse en progressieve partijen goed samen werken. En dat doen we al met tegenbegrotingen en ook in deze verkiezingscampagne werken we goed samen. Dat is de beste garantie om een links en progressief kabinet te krijgen. En dat we Rutte uit het torentje krijgen en Rutte en Hoekstra uit de Trêveszaal verdrijven."
Verkiezingsuitslag
Tegelijkertijd weigert Ploumen tegenover Sven Kockelmann een prognose te doen over de te verwachten score van de PvdA bij de Kamerverkiezingen volgende week. "De uitslag gaat een bepalende rol spelen bij de vraag of de PvdA gaat mee regeren", stelt ze.
Zelf acht ze in dat geval het zeer onwaarschijnlijk dat ze dan weer in een regering gaat plaatsnemen. Tussen 2012 en 2017 was Ploumen Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet-Rutte II. Maar dat smaakt niet naar meer. "Ik zit heel graag in de Tweede Kamer. In 2017 ben ik met voorkeurstemmen binnen gedragen. Het werk in de Tweede Kamer heeft mijn voorkeur. Ik hou van de Tweede Kamer."
Lodewijk Asscher
Op de vraag of Lodewijk Asscher dan in een volgend kabinet met de PvdA erbij een rentree kan maken, geeft Ploumen geen antwoord. Wat haar betreft is ook deze optie voorbarig. De redenering dat Asscher - die zijn politieke verantwoordelijkheid heeft genomen in de toeslagenaffaire - dan inmiddels zijn blazoen heeft opgeschoond, neemt ze dan ook alleen voor kennisgeving aan.
"Ik vind niet dat ik moet vooruit lopen op een uitslag en de stappen daarna. Ik vind echt dat het oordeel eerst aan de kiezer is. Daar laat ik mijn oren naar hangen. Het gaat mij niet om formatiespelletjes of zo. Het gaat nu om de politieke keuzes die wij willen maken."
Veel scheef gegroeid
Volgens Ploumen laat het verkiezingsprogramma van PvdA op het sociaal-economische vlak niets te wensen over aan duidelijkheid. Het kompas van de sociaal-democraten is niet "puur gericht op de begroting, maar op het bouwen van een eerlijke, fatsoenlijke een duurzame economie".
Bovendien mag de staatsschuld fors oplopen en moet de rekening van de coronacrisis naar "de vervuilers, de vermogenden en de multinationals" gaan. Dat dit kan leiden tot een onevenredig grote lastenverzwaring voor het bedrijfsleven, neemt Ploumen voor lief. "Het gaat om politieke keuzes. Er is heel veel scheef gegroeid de afgelopen jaren. Ons plan is op een andere economische leest geschoeid. Wij kiezen duidelijk de kant van de werknemers."
Ter illustratie wijst Ploumen naar de scheefgroei tussen het hogere management en mensen op de werkvloer bij supermarktketens, die in deze coronacrisistijden goed zijn voor florissante bedrijfsresultaten. "Bij Ahold en andere supermarkten liggen de CAO-onderhandelingen met supermarktmedewerkers en vakkenvullers stil, terwijl de topman van Ahold met een bonus van 6 miljoen naar huis is gestuurd. Dat is scheefgegroeid. Dat moet écht anders."
Ploumen (PvdA): fusie met GroenLinks nu voorbarig
Tweede Kamerverkiezingen 2021
Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)