Binnenland
KRO-NCRV

Vervelende Nederlanders op vakantie: 'Zuiderlingen zijn beleefder dan Noorderlingen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vervelende Nederlanders op vakantie: 'Zuiderlingen zijn beleefder dan Noorderlingen'

Van handdoeken op bedjes, tot ouders met gillende kinderen: Nederlanders gedragen zich niet altijd voorbeeldig op vakantie. Hoe komt het toch dat sommige Nederlanders zo vervelend zijn en wat doe je aan overlastgevende vakantiegangers? "Schaamte is erger dan een boete", zegt Spraakmakers-luisteraar Peter van der Pal.

Stand.nl: 'We moeten ons gedragen op vakantie'

Video niet beschikbaar

Stoelendans

Een rode draad door de vakantie-ergernissen is toch wel het ouderwetse handdoekje leggen om een bedje bij het zwembad of het strand bezet te houden. Op de vakantiebestemming van luisteraar Van der Pal hebben ze daar een wel heel bijzondere oplossing voor bedacht. "Eén keer in de zoveel tijd hoor je het nummer Feels van Pharell Williams door de luidsprekers schallen", legt Van der Pal uit. Dat is voor de zwembadbezoekers het startsein om allemaal hun bedje op te zoeken: "Een soort stoelendans eigenlijk. Vervolgens gaan badmeesters kijken welke bedjes nog leeg zijn. De handdoeken die op die bedjes liggen worden verwijderd en op een soort eilandje middenin het zwembad gelegd."

Dat heeft als resultaat dat de handdoek-delinquenten bij het terugkomen hun badlaken daar weg moeten halen. Van der Pal: "En dat onder het oog van alle nieuwsgierige mede-toeristen. Die schaamte werkt beter dan een boete."

'Meerderwaardigheidscomplex'

Buiten deze handdoeken zijn er nog meer ergernissen. Zo stoort de ene Spraakmakers-luisteraar zich aan te harde muziek, de ander weer aan schreeuwende kinderen. Reisleider Jasper Jakobs ziet al deze gevallen in de praktijk gebeuren. "Vaak tref ik een meerderwaardigheidscomplex aan bij mensen", stelt Jakobs. "Ze weten het allemaal beter. Ook zie ik veel onbeleefde Nederlanders."

In die onbeleefdheid zit volgens de Spaanse reisleider nog wel een verschil: "Mensen van boven de rivieren zijn vaak onbeleefder dan die van onder de rivieren. Zuiderlingen zijn beleefder en minder gierig dan Noorderlingen."

Bewegen en gezond eten

Maar hoe komt het nu toch dat er zoveel 'onbeleefde' toeristen rondlopen over de wereld? Volgens gelukspsycholoog Josje Smeets heeft dat alles te maken met onze vakantiedagen. "In Westerse landen werken we allemaal zo lang mogelijk door om zoveel mogelijk vakantiedagen achter elkaar te hebben", legt Smeets uit. "Daardoor zijn we oververmoeid, en daar wordt het lontje een stuk korter van."

Smeets heeft ook een oplossing voor het probleem, al zal die niet bij alle vakantiegangers als muziek in de oren klinken. "Houd een strakke routine aan", adviseert de gelukspsycholoog. "Ga gezond eten en bewegen. Even naar die gym of een rondje hardlopen. Dan zul je zien dat je je minder stoort aan het gedrag van anderen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie