Hoe kom je van toeristen af?
- Nieuws
- Hoe kom je van toeristen af?
Amsterdam heeft extra maatregelen aangekondigd om de overlast in de binnenstad aan te pakken. Die moeten begin volgend jaar ingaan. Er zal onder meer harder worden opgetreden tegen alcoholgebruik op straat en 's nachts mag er niet meer op de grachten worden gevaren. De aanpak richt zich op het Wallengebied en de gebieden rond het Rembrandtplein en het Leidseplein.
Video niet beschikbaar
Het college wil in het algemeen de regels die gelden in de binnenstad veel zichtbaarder maken, zodat toeristen en andere bezoekers weten waar ze zich aan moeten houden. Dat geldt ook voor 'zachtere' regels, zoals rekening houden met de omgeving.
Symptoombestrijding, volgens hoogleraar toerisme Jan van der Borg. Steden moeten met een meer structurele aanpak komen om massatoerisme in goede banen te leiden, vertelt hij in het NOS-programma Met het Oog op Morgen.
"De toeristische vraag blijft immers groeien. Binnen 15 jaar verdubbelt het aantal mensen dat gaat reizen", weet Van der Borg. Handhaven tegen alcoholgebruik en het verwijderen van de I Amsterdam-letters zullen dan onvoldoende zoden aan de dijk zetten.
Anti-reclame?
De hoogleraar zou daarom graag zien dat er een ander marketingbeleid komt. Dus: wel musea en theaters, niet Wallen en feesten. "Je moet een ander imago gaan zoeken", aldus Van der Borg. "Het moet ook weer niet te duur worden, maar je wil niet te veel vluchtige dagjesmensen die alleen naar de stad komen om door het lint te gaan."
Van der Borg is hoogleraar aan de Universiteit van Venetiƫ, een stad waar het in goede banen leiden van toeristen "niet bepaald gelukt is". "Je ziet er dat toeristische ondernemers de burgemeesters schaakmat blijven zetten. Daardoor blijft het bij symptoombestrijding."
In Brugge en Oxford gaat het beter, volgens de hoogleraar. "En in China zijn ze bij de Verboden Stad en de Grote Muur op de goede weg, door bezoekers te spreiden door kaartjes te verkopen."