Achtergrond
EONOS

Ook Engeland siddert van verhaal aardbevingsactiviste Annemarie Heite

foto: Trailer 'De Stille Beving'foto: Trailer 'De Stille Beving'
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook Engeland siddert van verhaal aardbevingsactiviste Annemarie Heite

Annemarie Heite krijgt donderdag de Ubbo Emmiuspenning vanwege haar inspanningen om de ernst van de aardbevingen in Groningen bespreekbaar te maken. Haar bekendheid is inmiddels internationaal. In Engeland maakte Channel 4 News een reportage over haar, omdat ook in dat land de bezorgdheid toeneemt over aardbevingen als gevolg van gaswinning.

Video niet beschikbaar

Het verhaal van Annemarie en haar gezin was te zien in de documentaire De Stille Beving. En dit verhaal bleef niet onopgemerkt, want twee weken geleden werd er een reportage over haar gemaakt voor het Britse Channel 4 News. "In Engeland zijn ze aan het fracken", vertelt Annemarie Heite. "Ze spuiten chemicaliën in het gesteente om de restjes gas eruit te halen. Technisch gezien is de situatie niet vergelijkbaar met Groningen, maar de gevolgen wel. Want ook daar ontstaan bevingen."

In Engeland komt er steeds meer weerstand tegen, want ze horen daar nu wat Groningen decennialang heeft gehoord. "Het valt allemaal wel mee, er komen geen zware bevingen, het zal niet al te veel schade veroorzaken. Maar ik maak me wel zorgen om Engeland." Annemarie ziet een parallel tussen de twee gebieden. "Ik vind het daarom een goed teken dat er weerstand vanuit de burgers zelf ontstaat tegen fossiele brandstoffen en gaswinning."

Kamperen in een container

Annemarie, haar man en twee dochters namen na een beving afscheid van hun huis, omdat deze gesloopt moest worden. "Wij hebben daardoor bijna drie jaar lang in een container gewoond. De grote boodschap kon bijvoorbeeld alleen op het toilet, maar de kleine boodschap moest buiten. Het was eigenlijk te vergelijken met heel lang kamperen." Ze hield haar kinderen voor dat ze nog steeds beter leefden dan een groot deel van de wereldbevolking. "Het relativeert ook."

Sinds afgelopen weekend wonen zij in hun nieuwe huis, waardoor een bijzondere periode is afgesloten, omdat ze in de container zo dicht bij elkaar leefden. "De verhuizing is eigenlijk ook heel ingrijpend, omdat het veel herinneringen van het vorige huis naar boven brengt. Maar we zijn heel dankbaar dat wij dit voor elkaar hebben kunnen krijgen."

Video niet beschikbaar

Uitnodiging voor minister Wiebes

Voor veel mensen in Groningen is het verhaal van Annemarie en haar gezin herkenbaar, omdat ook zij te maken hebben met schade aan hun huis als gevolg van een aardbeving. Dit was ook de aanleiding om een theatervoorstelling te maken over de gaswinning in Groningen, die in eerste instantie in de jaren ‘60 werd aangemoedigd, maar vervolgens veel weerstand opriep. Tekstschrijver Tjeerd Bischoff heeft zicht vastgebeten in deze geschiedenis voor de voorstelling GAS die tot en met het eind van dit jaar te zien is in de provincie.

De recensies zijn lovend en sommige toeschouwers geven aan dat het goed zou zijn als politiek Den Haag deze voorstelling ook zou zijn. Op de vraag of Eric Wiebes, de minister van Economische Zaken en Klimaat, de voorstelling heeft gezien, geeft Tjeerd Bischoff aan dat dat niet het geval is. "Hij is van harte welkom, bij deze is hij uitgenodigd. Hij krijgt een vrijkaartje en mag iemand meenemen." Annemarie Heite heeft ook nog geen kans gehad naar de voorstelling te gaan. "Maar ik ga graag met minister Wiebes mee."

Deel 1 - Annemarie Heite en Tjeerd Bischoff

Deel 2 - Annemarie Heite en Tjeerd Bischoff

Ster advertentie
Ster advertentie