Grote grazers gestolen uit Oostvaardersplassengebied
- Nieuws
- Grote grazers gestolen uit Oostvaardersplassengebied
Afgelopen zomer zijn er grote grazers ontvreemd uit het natuurgebied rond de Oostvaardersplassen. Het gaat om zeven veulens uit het Oostvaardersveld en een Heckrundkalf uit de Oostvaardersplassen. Dat blijkt uit onderzoek van Medialogica (Human). Joke Bijl, woordvoerder van Staatsbosbeheer: “Ik weet niet hoe oud de dieren precies waren, maar er zaten heel jonge dieren bij en dat is niet goed. Want een jong veulen heeft de biest van zijn moeder nodig.” Bijl zegt niet te weten wie er precies achter het meenemen van de dieren zit, “maar we hebben wel aangifte gedaan van diefstal en stroperij”.
Medialogica over de strijd om de Oostvaardersplassen
Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland bevestigt de aangiftes: “Er zijn meerdere aangiftes gedaan betreffende uit de Oostvaardersplassen gestolen dieren. Hier is politieonderzoek naar verricht, maar dit heeft niets opgeleverd. De aangiften zijn vervolgens opgelegd. Dat betekent dat de aangiften niet verder onderzocht worden. De reden daarvoor was dat er onvoldoende opsporingsindicatie was; met andere woorden waren er geen kansrijke aanknopingspunten die rechtvaardigen om capaciteit op deze aangiften in te zetten.”
Veulen in achtertuin
Medialogica kreeg deze week een filmpje in handen waarop een jong Konikveulen te zien is in een achtertuin. Er zijn verschillende stemmen te horen die zeggen: “We halen ze allemaal weg.” En: “Dit hebben we toch maar mooi geflikt.” Staatsbosbeheer kent de beelden en diverse medewerkers hebben het dier herkend als een in augustus vermist veulen uit het Oostvaardersveld. Een boswachter: “Dit is 100 procent een Konikpaard uit het Oostsvaardersveld. Je kunt dat zien aan de strepen bij zijn ogen en aan de vlekken op zijn neus. Deze is van ons.” Ook Tanja de Bode, onderzoeker van gedrag en anatomie van Konikpaarden en sinds juli beheerder van de kudde in het Oostvaardersveld herkent het veulen. De Bode: “Konikpaarden hebben wildkenmerken. Streepjes boven de ogen, zogenaamde pierrotstreepjes, onderscheiden ze van andere soorten. Als je de beelden vergelijkt met beelden van een in augustus vermist geraakt veulen uit het Oostvaardersveld, kom ik tot de conclusie dat het met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid om hetzelfde dier gaat.” De boswachter: “Ik heb het filmpje op 25 november aan politie en justitie overgedragen. Het is mij niet duidelijk wat hiermee is gebeurd.”
Het meenemen van het heckrundkalf is ook gemeld aan de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Woordvoerder Tjitte Mastenbroek: “Het is aan ons gemeld vanwege de mogelijk veterinaire risico’s. Ons is verteld dat het dier naar een particuliere opvang in Groningen zou zijn gebracht, waar zieke en verwaarloosde dieren worden opgevangen. Dat stond vermeld op een facebookpagina. Wij hebben de melding beoordeeld en het risico op de verspreiding van ziektes op laag ingeschat. Het betrof immers een liefdadigheidsopvang en niet een plek waar dieren verhandeld worden.”
De televisie-uitzending van Medialogica is zondagavond te zien op NPO2 om 21:05 uur. Daarin blikken verschillende betrokkenen bij de Oostvaardersplassen terug op een roerig jaar. De grondlegger van het gebied, ecoloog Frans Vera, vertelt voor het eerst uitgebreid over de bedreigingen waar hij dit jaar mee te maken kreeg en die voor hem reden waren om zich tijdelijk terug te trekken uit het publieke debat.
Ook vertelt boswachter Jan Griekspoor over zijn 37 jaar durende carrière in de Oostvaardersplassen en licht voor het eerst toe waarom hij vanwege bezwaren ten opzichte van het nieuwe beheer vorige maand zijn werkzaamheden in de Oostvaardersplassen heeft beëindigd.