Achtergrond
WNL

Chantal werd op kerstavond op gruwelijke wijze vermoord: 'Ik moet leren leven met een zwart randje om de feestdagen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chantal werd op kerstavond op gruwelijke wijze vermoord: 'Ik moet leren leven met een zwart randje om de feestdagen'

De kerstdagen betekenen voor veel mensen een fijn samenzijn met familie. Voor nabestaanden van een misdrijf kunnen de feestdagen juist het gevoel van gemis extra blootleggen. Zo ook voor Naomi. Haar beste vriendin, Chantal de Vries, werd op kerstavond 2019 zonder reden om het leven gebracht. "Je zet de kerstboom nog wel op, maar niet voor jezelf."

De 27-jarige Chantal werkte in een grand café in Hengelo. Ze stond bekend als vriendelijk, nuchter en was altijd in voor een praatje. Op kerstavond 2019 is twee uur 's nachts als de dienst van Chantal is afgelopen. Ze wenst haar collega's prettige feestdagen en vertrekt richting haar auto, die geparkeerd staat op een parkeerplaats even verderop.

Acht minuten lang is Chantal onderweg. Wat ze niet doorheeft, is dat ze wordt achtervolgd door een onbekende man. Als Chantal bijna bij haar auto is, gaat het helemaal mis. Ze wordt met zeven messteken in haar hals en borst gedood door psychiatrisch patiënt Wim V., die die avond in het café zit. De moord komt bekend te staan als de 'Hengelose kerstmoord'.

Op camerabeelden is te zien hoe V. het slachtoffer minutenlang achtervolgt. Aan het slot van de beelden is een angstkreet van het slachtoffer te horen. Nog geen half uur na de moord wordt V. op straat gearresteerd, zijn kleding zit onder het bloed. De 27-jarige V. wordt uiteindelijk veroordeeld tot achttien jaar cel plus tbs met dwangverpleging.

#50 - Het Misdaadbureau: 'De moordenaar sloeg toe in de Kerstnacht, Kerst zal nooit meer hetzelfde zijn' (S02) - Het Misdaadbureau

'Voelde dat het foute boel was'

Naomi was jarenlang de beste vriendin van Chantal. "De volgende middag rond drie uur kreeg ik berichtjes van haar collega's of Chantal veilig was thuisgekomen", vertelt Naomi in de WNL-podcast Het Misdaadbureau. "Ik kreeg geen antwoord van haar ouders, dus ben ik naar haar huis gereden om te kijken of haar auto daar stond. Die stond er niet. Ik voelde aan alles dat het foute boel was."

Naomi probeert de moeder van Chantal nog één keer te bellen. Ze krijgt gehoor. "Ik was al aan het huilen. Al stotterend probeerde ik te vragen: is Chantal wel thuisgekomen? Ik kreeg eindelijk meteen het antwoord dat Chantal was vermoord. Op dat moment stort je wereld in. Het is zoals je in films ziet. Je zakt door je benen en je krijst."

Chantal was een groot liefhebber van kerst, vertelt haar vriendin. Ze was al weken bezig met de voorbereiding en had de cadeautjes voor haar familie al klaarliggen. Voor Naomi is de kerstperiode zwaar. "Elke keer als kerstavond eraan komt, wordt je geconfronteerd met hoe de wereld eruit zag op het moment dat Chantal werd omgebracht. Dat maakt het heel moeilijk."

'Meest bloedige kerstmoord'

De vraag wat V. bezielde bleef tijdens het proces onbeantwoord. Aan een onderzoek op het Pieter Baan Centrum werkte hij nauwelijks mee, pijnlijke vragen ging hij uit de weg. Zelf verklaarde hij dat hij aan stoornissen en depressies leed, waarvoor hij behandeld wilde worden. Volgens deskundigen was wel sprake van psychische aandoeningen zoals een neurobiologische ontwikkelingsstoornis, maar was er geen een zo sterk aanwezig dat deze hem tot moord had kunnen aanzetten.

Bekend is dat V. al jaren grote psychische problemen had. Pas in de zomer van 2019 werd 24-uurstoezicht opgeheven en gaat hij op zichzelf wonen. V. had een fascinatie voor messen, die hij ook verzamelde. Na de moord op Chantal vond de politie meerdere messen in zijn woning. Een jaar voor de dood van Chantal zocht V. op google naar 'de meest bloedige kerstmoord'.

'Leren leven met zwart randje om feestdagen'

Naomi krijgt regelmatig de vraag of ze niet eens door moet met haar leven, vertelt ze. "Ik denk dat het voor sommige mensen moeilijk is om te beseffen dat je zoiets helemaal geen plekje kan geven. Lichtjes zijn herinneringen, kerstcadeautjes zijn herinneringen, want daar hield zij heel erg van. Je zet nog wel de kerstboom op, maar dat doe je niet meer voor jezelf, dat doe je eigenlijk voor anderen. Ik heb nooit meer het kerstgevoel zoals ik het ooit had. Dat is weg en komt denk ik ook nooit meer terug. Het is leren leven met een zwart randje om de feestdagen."

Nabestaanden van een misdrijf kunnen ook tijdens de kerstdagen contact opnemen met Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers, laat voorzitter Lena Olivier weten aan Het Misdaadbureau.

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie