Achtergrond
EO

'Niks mis met slapen met je hond of kat in bed'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Niks mis met slapen met je hond of kat in bed'

De Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) waarschuwt in een rapport aan minister Schouten dat we onze huisdieren niet moeten vermenselijken. In Dit is de Dag gingen hondentrainer Martin Gaus en dierenethicus Willem Vermaat hierover in gesprek. Behandelen we dieren teveel als mensen?

Video niet beschikbaar


Als voorbeeld van doorgeschoten dierenliefde schrijft de Raad dat 18 procent van de honden en 30 procent van de katten bij het baasje in bed slaapt. Volgens de RDA is dit niet wenselijk, omdat er gezondheidsrisico’s kunnen ontstaan. De Raad waarschuwt voor ziektekiemen die van huisdier op mens kunnen worden overgedragen.

Dat kan een risico vormen voor mensen met een verminderde afweer, hoge leeftijd, een wond of chronische ziekte. Martin Gaus zegt echter dat voor de meeste mensen geldt dat er niks mis is met slapen met je huisdier. De hondentrainer doet het zelf ook.

'Verdingen'

Volgens ethicus Vermaat is slapen met je dier een symptoom van een groter probleem, waarbij dieren aan de ene kant vermenselijkt worden, maar we ze aan de andere kant ook 'verdingen'.

"Dieren worden gefokt om als huisdier te houden en ze worden in huis genomen voor het menselijk belang", aldus de ethicus. "Men neemt bijvoorbeeld een hond omdat het anders saai in huis is." Vermaat vindt dat aantasting van de rechten van het dier.

Samenwerkingscontract

Vermaat pleit voor een gelijkwaardige relatie tussen mens en dier. Volgens Gaus moeten we niet zo moeilijk doen: "Huisdieren worden al tienduizenden jaren gehouden." In zijn ogen gaat de relatie tussen hond en baasje niet over macht of hiërarchie, "het is een samenwerkingscontract, een vriendschappelijke relatie".

Luister hier het hele gesprek terug:

In bed slapen met je hond of kat

Ster advertentie
Ster advertentie