Achtergrond
MAX

Onrealistische bevallingseisen? 'Uiteindelijk willen we allemaal het beste voor het kind'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onrealistische bevallingseisen? 'Uiteindelijk willen we allemaal het beste voor het kind'

Zwangere vrouwen gebruiken steeds vaker social media om zich op de bevalling voor te bereiden. Op TikTok en Instagram zijn veel video’s te vinden over hoe je kunt zorgen voor een prettige bevalling. Influencers delen daar tips, maar dat staat soms haaks op hoe artsen erover denken.

Video niet beschikbaar

"Dim de lichten, gebruik aromatherapie en maak de kamer zo aangenaam mogelijk", zegt doula Nadieh Hazes, op Instagram actief onder de naam Baarbamama. Nu zijn gedimde lichten misschien nog onschuldig, maar sommige vrouwen weigeren een inwendig onderzoek, omdat ze in een video online gehoord hebben dat dat onprettig is.

Toch denkt gynaecoloog Koen Deurloo niet dat social media het probleem is. "Ik ben niet tegen Instagram en TikTok. Ik denk dat het heel goed is dat je als je zwanger bent, gaat nadenken over hoe de bevalling eruit gaat zien. Daar hoort social media bij."

Moeder heeft het laatste woord

Volgens Deurloo moet je als gynaecoloog verder kijken dan puur de eis van de vrouw. "Je wil weten waar de angst of afkeer vandaan komt. Er is ook een verschil tussen zorg weigeren en wensen uitspreken." Volgens Deurloo is het belangrijk om in gesprek te blijven.

Artsen hebben vaak geen tijd om uitgebreid op vragen van zwangere vrouwen in te gaan. "Dan komen de doula’s in beeld. We werken meestal goed samen met hen en zijn het vaak met elkaar eens."

Uiteindelijk heeft de moeder het laatste woord, zo is dat juridisch afgesproken. "Maar uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde. Het beste voor het kindje."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie