Voormalig AFM-topvrouw Merel van Vroonhoven: ‘Na mijn besluit om juf te worden dacht ik: wat is dit voor griezelig idee?’
- Nieuws
- Voormalig AFM-topvrouw Merel van Vroonhoven: ‘Na mijn besluit om juf te worden dacht ik: wat is dit voor griezelig idee?’
Merel van Vroonhoven had hoge functies bij ING en NS en was bestuursvoorzitter bij de Autoriteit Financiële Markten, maar verruilde deze functie voor een baan als leerkracht in het speciaal onderwijs. Het verlangen om individueel van betekenis te zijn werd steeds sterker, vertelt ze in het NPO Radio 1-programma Langs de Lijn en Omstreken naar aanleiding van haar boek De Stap. “In de vergaderzalen bij AFM ging het misschien wel om impact op miljoenen anderen, maar die zag ik niet.”
Van Vroonhoven herinnert zich haar eerste dag voor de klas nog goed, twee jaar geleden. “Ik was heel zenuwachtig en eerlijk gezegd sta ik nog steeds vaak vol zenuwen voor de klas. Ik geef nu twee jaar les aan groep zes op een basisschool voor kinderen met autisme. Vooral aan het begin verwacht je dat een les op een bepaalde manier gaat lopen, maar in werkelijkheid loopt het heel anders. Ik lette bijvoorbeeld niet op mijn taalgebruik en begon de dag met: ‘Hallo jongelui!’ waarop een jongen in de klas boos reageerde: ‘Juf, ik ben helemaal niet lui!’
Van vergaderzaal naar klaslokaal
Het moment dat van Vroonhoven wist dat ze wilde overstappen, kan ze zich nog goed herinneren. “Ik maakte een wandeling in de duinen, vlakbij Den Haag. Al langer knaagde bij mij het gevoel om meer te willen doen op individueel niveau. In de vergaderzalen bij AFM ging het misschien wel om impact op miljoenen anderen, maar die impact zag ik niet omdat je de mensen die je helpt niet in het echt ontmoet. Ook was mijn missie om als vrouw aan de top te komen geslaagd, waardoor ik ruimte voelde om na te denken.” Persoonlijke omstandigheden speelden bij Van Vroonhoven een grote rol in haar keuze om AFM in te ruilen voor de PABO.
“Ik heb zelf een zoon met autisme waardoor ik gezien heb hoeveel hij te danken heeft aan zijn leraren. Ze hebben mij laten zien dat kinderen meer zijn dan hun beperkingen, dat is ongelooflijk belangrijk. Tijdens mijn wandeling in de duinen realiseerde ik mij: dit vak kan ik misschien nog leren, beginner en leraar zijn, dat ga ik doen.”
Angst voor overstap
Nu Van Vroonhoven terugblikt, is ze blij met de overstap, maar daar ging veel angst aan vooraf. “Na mijn beslissing om juf te worden, dacht ik: wat is dit voor griezelig idee? Er kwamen veel angsten naar boven, zoals: kan ik dit vak nog leren op mijn oude dag? Kan ik loskomen van de privileges waar ik aan gewend ben geraakt? En misschien wel de belangrijkste vraag: ga ik dit vak wel zo leuk vinden als ik nu denk?” Ondanks deze angsten kwam Van Vroonhoven tot een belangrijk besef. “Veel van de angsten die ik had, waren abstract waardoor ze blijven bestaan. Je kunt bijvoorbeeld al heel snel denken: zo’n overstap gaat me financieel niet lukken. Maar vaak blijken veel van deze angsten niet reëel.
Podcast Goed Werk
Over hoe Merel van Vroonhoven haar overstap van AFM naar de PABO concreet heeft aangepakt, hoe ze haar angsten en twijfels moest overwinnen en op welke manier het autisme van haar zoon haar keuze heeft beïnvloed, hoor je meer in het nieuwe seizoen van de NPO Radio 1-podcast ‘Goed Werk’ waarin Margje Fikse openhartig spreekt met gasten die het aandurfden om een overstap te maken.
Podcast Goed Werk; met Merel van Vroonhoven - Geld of je leven
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.