'Iran wil braafste jongetje van de klas zijn op gebied van duurzame energie’
- Nieuws
- 'Iran wil braafste jongetje van de klas zijn op gebied van duurzame energie’
Zakendoen in Iran. Veel bedrijven durven het niet aan. Zeker niet nu de VS zich vorige week heeft teruggetrokken uit de Iran-deal. Toch waagde ondernemer Gerben Pek drie jaar geleden de gok met zijn energiebedrijf Gutami Holding. Hij vertelt over zijn onderneming in Langs de Lijn en Omstreken.
Video niet beschikbaar
"Toen het nucleaire akkoord in 2015 met Iran werd gesloten en de sancties zouden worden versoepeld, leek het ons het goede moment om de stap te maken", vertelt ondernemer Gerben Pek. Zijn bedrijf Gutami Holding is gespecialiseerd in wind- en zonne-energie. "We hebben de ambitie om in Iran acht windparken en negentien zonneparken bouwen. In totaal hebben we het dan over zo’n 3 miljoen zonnepanelen."
Iran-deal
Nu de Verenigde Staten zich vorige week heeft teruggetrokken uit het nucleaire akkoord met Iran, staat Pek wel voor een uitdaging. "Het was al lastig om de financiering te regelen voor Iran en dat zal nu alleen maar moeilijker worden", vertelt hij. "We zullen dus creatiever moeten zijn. We hebben inmiddels Chinese partijen gevonden die de parken voor ons willen bouwen, maar we zijn nog altijd op zoek naar nieuwe geldschieters." Voor het gehele project heeft het bedrijf zo’n 1,5 miljard euro nodig.
"We merken dat Iran op het gebied van duurzame energie graag het braafste jongetje van de klas wil zijn", zegt Pek. "Wij sluiten in Iran contracten af met de overheid. We verkopen onze stroom voor 12 cent aan de overheid en zij verkopen de stroom weer voor 1,5 cent aan de consument. Dat betekent dat ze dus 10,5 cent bij leggen." Dat doen ze volgens Pek maar met één reden. "Ze willen de klimaatdoelstellingen die zij hebben getekend in 2015 in Parijs naleven. Ze willen echt van een ‘olie en gas land’ naar een ‘wind en zon land’."
Beveiliging
Inmiddels is Pek zo’n vijftien keer in Iran geweest voor zaken. "Wat me het meest is opgevallen is dat je in Iran op het allerhoogste niveau steun krijgt. Zo is de Minister van Buitenlandse Zaken erg toegankelijk", vertelt de ondernemer. "Ik heb zijn 06-nummer en ben bij hem thuis geweest. In Nederland moet je vijf maanden van te voren een afspraak maken met een minister en is er sprake van strenge beveiliging. Maar in Iran loop ik zo het ministerie binnen, stap ik in de lift naar de achtste verdieping en sta ik zo in de kamer van de minister."