Achtergrond
KRO-NCRV

'Straks is er 2 miljard foetsie', weerstand afschaffen dividendbelasting groeit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Straks is er 2 miljard foetsie', weerstand afschaffen dividendbelasting groeit

Het D-woord. Het rommelt rond het afschaffen van de dividendtaks. De weerstand tegen het afschaffen van de dividendbelasting blijft groeien.

"Er is geen enkel steekhoudend argument om de dividendbelasting af te schaffen", zegt hoogleraar Corporate Finance Jaap Koelewijn.

Ook provinciale afdelingen van landelijke regeringspartijen zien net als het MKB en LTO steeds meer bezwaren. De dividendmaatregel valt ook nog eens 600 miljoen euro duurder uit. In Stand.NL was de stelling vandaag: Het kabinet moet vasthouden aan het afschaffen van de dividendbelasting.

"Afschaffen van de dividendtaks leidt niet tot meer werkgelegenheid", vervolgt Koelewijn. Wel is er een rapport van de Erasmus Universiteit dat concludeert dat afschaffing gunstig is voor het vestigingsklimaat. "Dat rapport is betaald door Shell", aldus de hoogleraar.

Lobby

Volgens premier Rutte blijft afschaffing nodig om belangrijke bedrijven aan te trekken of te behouden. "De maatregel is alleen gunstig voor buitenlandse beleggers. Ik heb van CDA-senatoren begrepen dat sinds het derde kabinet Balkenende wordt gelobbyd voor afschaffing. Rutte heeft bij Unilever gewerkt. Hoekstra (minister van Financien) bij Shell."

Community-lid Michiel Vergeer is het niet eens met Jaap Koelewijn. "De aangekondigde afschaffing van de dividendbelasting heeft in elk geval geholpen om het hoofdkantoor van Unilever in Nederland te houden. Nu weer intrekken van de maatregel is zwabberbeleid. Dat de dividendbelasting 600 miljoen meer oplevert is een meevaller in plaats van een tegenvaller zoals nu telkens beweerd wordt."

"Het is niet uit te leggen", zegt ook oud-burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel. "Er zijn geen studies die aantonen dat het werkt."

Draaien

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland, was aanvankelijk voor afschaffing van de dividendtaks. Maar hij heeft zijn standpunt gewijzigd. "De verhoudingen zijn zoek", zo zegt hij. "Ik zit ook in de SER, daar praten we over de verhoging van de AOW, zware beroepen. Daar is dan geen geld voor. Terwijl deze maatregel erdoor wordt geduwd. Zonder aan te tonen dat het veel op gaat leveren. Beter ten halve gekeerd dan ten hele verdwaald."

Ook provinciale afdelingen van landelijke regeringspartijen zien de maatregel steeds minder zitten. Renate van der Velde, lijstrekker van de ChristenUnie in Overijssel: "Ik heb nog geen enkel steekhoudend argument gehoord. Of leg het beter uit, of draai de maatregel terug."

Ster advertentie
Ster advertentie