Vragen voor Zuckerberg: 'Moet het businessmodel van Facebook niet herzien worden?'
- Nieuws
- Vragen voor Zuckerberg: 'Moet het businessmodel van Facebook niet herzien worden?'
Zuckerberg verschijnt rond 18.00 uur bij een hoorzitting in het Europees Parlement. Daar geeft hij uitleg over de privacybescherming op Facebook. De directe aanleiding is het schandaal rondom Cambridge Analytica, waardoor informatie van miljoenen facebookgebruikers werd verhandeld.
Sven Kockelmann legt uit wat Zuckerberg bij het Europees Parlement doet
Video niet beschikbaar
Zuckerberg verschijnt voor een hoorzitting met twaalf Europarlementariërs. De verwachting is dat hij het daar een stuk lastiger krijgt dan bij het eerdere verhoor in het Amerikaanse Congres. De centrale vraag: is Facebook klaar voor de nieuwe strenge privacywetgeving die komende vrijdag ingaat?
En wat heeft Facebook inmiddels gedaan om misbruik van gebruikersgegevens te voorkomen. Eerder werden 87 miljoen Facebookgebruikers slachtoffer van misbruik van hun gegevens via Cambridge Analytica. Dat bedrijf zette data van gebruikers in voor politieke beïnvloeding.
Vragen voor Zuckerberg
De Belgische staatssecretaris Privacy Philippe DeBacker was te gast bij 1op1 met Sven Kockelmann. De staatssecretaris is zelf niet aanwezig bij het verhoor maar hij verwacht antwoorden op een aantal pertinente vragen.
- Facebook is in België veroordeeld voor het volgen van mensen zonder een Facebookprofiel. Gebeurt dat ook in andere landen of is die praktijk onder tussen gestopt?
- Wat gebeurt er met die data, als mensen niet eens weten dat ze 'getrackt' worden. Wie heeft er allemaal toegang tot die data?
- Moet het businessmodel van Facebook niet herzien worden? Het is immers allemaal gebaseerd op het verzamelen van zoveel mogelijk data.
- Wie heeft er, naast Cambridge Analytica, allemaal toegang gekregen tot alle data? Moeten we niet gaan kijken dat Facebook op veel zorgvuldigere manieren omgaat met die gegevens.
Europese regelgeving
Zuckerberg gaf in het Amerikaanse congres aan de Europese strengere privacyregels als uitgangspunt nemen voor Facebook wereldwijd. Maar volgens DeBacker beweert hij dingen die hij in de praktijk niet kan realiseren. "Het is duidelijk dat Facebook er heel wat aangelegen is zich te onttrekken aan de Europese regels."
Het bewijst volgens DeBacker dat de Europese regels goed en streng zijn. "Maar ook dat de grote multinationals op dat vlak zich aan de wetgeving proberen te onttrekken. En het niet altijd goed voor hebben met de privacy en bescherming van de gewone burger."