Achtergrond
BNNVARA

Ook druktemaker Marcel van Roosmalen is uit Amsterdam vertrokken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook druktemaker Marcel van Roosmalen is uit Amsterdam vertrokken

Gezinnen met jonge kinderen vertrekken steeds vaker uit de grote stad. Vooral uit de vier grote steden vertrekken veel mensen met kinderen die nog niet naar school gaan. Van de stellen die in 2012 hun eerste kind kregen, verhuisde landelijk 14 procent binnen vier jaar naar een andere gemeente. Onder meer Druktemaker Marcel van Roosmalen. Die woont nu in de Zaanstreek met zijn dochters en lief.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de grote steden was dat twee tot drie keer zoveel. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. In Amsterdam ligt dat percentage op 40, in Utrecht op 34, uit Rotterdam vertrok 28 procent van de jonge gezinnen en uit Den Haag 27 procent.

Vooral jonge gezinnen met een hoog inkomen (in de hoogste 20 procent) verlieten de stad. Dat geldt voor het hele land, maar sterker in de grote steden. In Amsterdam was het meer dan de helft. Van de gezinnen met jonge kinderen uit de andere inkomensgroepen verhuisde minder dan een derde.

Rijken en toeristen jagen jonge gezinnen weg uit grote steden

SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman en Joost Mallo, initiatiefnemer van de petitie 'Red de Amsterdamse woningmarkt' spraken verder over de woningmarkt in Amsterdam in de Nieuws BV. Mallo zette de petitie op nadat hij er een stuk over had gelezen in Het Parool, afgelopen weekeinde. Essentie: veel superrijken kopen huizen op als investering. Expats en toeristen kunnen ze dan huren tegen hoge prijzen. Dat een van die investeerders iemand was van koninklijke huize, vond hij vooral stuitend. Beckerman maakt zich ook grote zorgen over de 'vastgoed cowboys', zoals zij ze noemt. "Mensen die zo maar veertigduizend euro boven de vraagprijs bieden. Ze gaan vervolgens huren van deze vastgoed mensen, gebruiken daar hun spaargeld voor, omdat huren nu eenmaal hoog is. is dat spaargeld op dan kunnen ze helemaal niks meer doen." Ze vindt het een slechte zaak dat jonge middenklasse gezinnen steeds naast de pot pissen. Ze ziet wel dat er wethouders proberen iets te doen. Zoals Laurens Ivens, in Amsterdam wethouder Wonen. In het Radio 1 Journaal zei hij vanmorgen: "Ik heb twee knoppen, de sociale woningvoorraad, dat is 45 procent, en ik heb invloed op de nieuwbouw. Maar voor de bestaande huizen in Amsterdam, 250 duizend zijn dat er, geldt de regel 'wat de gek er voor geeft'. Daar kan ik niks tegen doen. Totdat Den Haag zelf zegt hier gaan we woningsplichten trekken. Ik heb de hulp van Den Haag nodig."

Volgende week wordt de begroting van Wonen behandeld in de Tweede Kamer. Luister het hele gesprek en ook de opties die Beckerman wil bespreken volgende week in het volgende gesprek: en dat is meer dan fiscale maatregelen bijvoorbeeld door overdrachtsbelasting fiks te verhogen of het nationale bouwplan moet er komen.

Migratieachtergrond

Er is een groot verschil tussen gezinnen met en zonder een migratieachtergrond. De eerste groep verlaat de stad aanzienlijk minder vaak dan de tweede. In Amsterdam vertrok in vier jaar tijd bijna de helft van de gezinnen zonder migratieachtergrond naar een andere gemeente. Van de gezinnen met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond vertrok bijna 30 procent. Gezinnen van Marokkaanse of Turkse herkomst verhuisden met 13 en 15 procent duidelijk minder vaak. De verschillen zijn er ook in Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

In de twee jaar voor de geboorte van het eerste kind vertrekken ongeveer evenveel stellen uit de stad als in de eerste twee jaar erna.

In dezelfde periode, van 2012 tot en met 2016, is het aantal inwoners van Amsterdam met gemiddeld 11.000 per jaar toegenomen. De helft van de groei komt doordat het aantal geboorten hoger ligt dan het aantal sterfgevallen. De andere helft komt door migratie, voornamelijk uit het buitenland. Het aantal buitenlandse migranten is per saldo gestegen van vrijwel nul in 2012 tot bijna 10.000 in 2016.

Indiërs de grootste groep

Van de 30.000 mensen die vanuit het buitenland naar Amsterdam kwamen, waren de Indiërs de grootste groep, gevolgd door Amerikanen en Britten. De rest van de top-10 bestaat uit West-Europese landen. Met name twintigers en dertigers komen naar Amsterdam.

Vanuit andere gemeenten in Nederland komen minder mensen naar Amsterdam dan er weggaan. Het verschil ligt op ongeveer 4000. De plaats van vooral jonge gezinnen die vertrekken, wordt ingenomen door jongvolwassenen (17-27 jaar), die er gaan studeren of werken.

Ster advertentie
Ster advertentie