Wat doe met het dagboek van je overgrootmoeder?
- Nieuws
- Wat doe met het dagboek van je overgrootmoeder?
In de winter van 1967, in het Westlandse dorpje Wateringen, vinden de kinderen van Dora Kuijpers een dagboek. Een stapel volgeschreven velletjes, jarenlang bewaard in een luxe bonbondoos. Radiomaker Lotte van Gaalen is haar achterkleindochter. Over het opgeschreven leven van haar overgrootmoeder maakte ze de Radio Doc: TITEL.
Dagboek van Dora
Pagina’s vol feitelijke beschrijvingen
Het dagboek was geschreven met de hand, op kettingpapier. Papier met van die gaatjes aan de zijkanten. "Vanmorgen weer koffiegedronken bij de buurman. Eventjes de sokken daar gestopt. Toen weer op huis aan." Dora’s dagboek bestaat uit droge noties van haar leven.
Als er iemand heel gewoon en niet bijzonder was, dan was zij het wel
Vrouwen als Dora zouden de geschiedenisboeken nooit halen. Maar tocht voelde ze de behoefte om haar leven vast te leggen, gedetailleerd en precies. Geen gedichten, geen geheimen, geen emoties. Het dagboek is een vastlegging, een verslag van haar dagelijkse leven.
'Waarom schreef ze pagina's vol?'
Maar, zo vraagt Lotte van Gaalen zich af, waarom schreef ze zoveel en waarom zo precies? Wat was haar bedoeling en haar reden? Om die vragen te beantwoorden spreekt ze met haar familie, haar vader en haar oma. Hoe zagen zij hun moeder en grootmoeder? En waarom denken zij dat ze zulke nauwkeurige notities van haar leven bijhield?
Ook spreekt ze met dagboekexpert en psychotherapeut, Michèle Hamel. Zij vertelt: "Het schrijven heeft haar geholpen, anders ga je niet vijf jaar lang schrijven." Schrijven als therapie, omdat het papier zonder oordeel naar je zal luisteren. "Schrijven om in het hier en nu te blijven, iets te verwerken, niet te piekeren. Of om iets na te laten."
Meer radiodocumentaires?
Radio Doc zendt zondag tussen 21.00-22.00 uur een korte en een lange radiodocumentaire uitgezonden. Gemaakt door bevlogen radiomakers met een liefde voor geluid. Alle audioverhalen zijn terug te luisteren via de website van 2Doc of NPO Radio 1. En natuurlijk via jouw favoriete podcastapp.