'Snurken' kost maatschappij mogelijk miljoenen
- Nieuws
- 'Snurken' kost maatschappij mogelijk miljoenen
"Onbehandelde slaapapneu kost de maatschappij mogelijk 1,5 miljard euro." Dat zegt hoogleraar en KNO-arts Nico de Vries in Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Geen adem
Bij mensen met slaapapneu stokt de ademhaling tijdens het slapen. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat de tong achter in de keel valt, waardoor er even geen adem gehaald wordt. Een ademstop kan tien seconden duren, maar bij ernstige slaapapneu kan dit soms wel anderhalve minuut aanhouden. Het lichaam krijgt dan geen nieuwe zuurstof. Na de ademstop schrikt men wakker zodat de ademhaling hervat kan worden. Dit gaat vaak gepaard met snurkgeluiden, maar veel ernstiger is dat het slaappatroon ernstig verstoord is.
Ernstige klachten
''Langdurige slaapapneu is een invaliderende ziekte,'' aldus De Vries. De klachten zijn in het begin vaag en redelijk onschuldig (vermoeidheid, stemmingswisselingen, hoge bloeddruk) maar kunnen na langere tijd voor grote problemen zorgen zoals ongelukken, depressie en hartproblemen. ''Soms kunnen mensen niet meer werken, met grote persoonlijke en maatschappelijke gevolgen van dien.''
Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat onbehandelde slaapapneu de maatschappij in de VS 160 miljard euro kost. Vertaald naar Nederland komt De Vries uit op 1,5 miljard euro. Veel gevallen van apneu zijn namelijk niet bekend en mensen worden voor de verkeerde ziekte behandeld. Zo krijgen ze therapie voor hun depressie, terwijl ze eigenlijk apneu hebben.
Volgens onderzoek hebben tussen de 2 en 4 procent van de volwassenen slaapapneu. In Nederland wordt geschat dat er honderdduizenden patiënten zijn, terwijl er maar 275 duizend mensen worden behandeld.
Verzekeraars
Verzekeraars staan niet direct te springen om al deze patiënten op te sporen in verband met de hoge kosten. Toch denkt De Vries dat dit op de lange termijn terugbetaald wordt. ''Ik begrijp de angst van de verzekeraar wel, maar je moet er ook bij betrekken, dat er op de lange termijn andere ernstige aandoeningen mee voorkomen kunnen worden.''