Achtergrond

'Drinken onder jongeren is te gewoon geworden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Drinken onder jongeren is te gewoon geworden'

[KRO-NCRV] "Veel jongeren drinken te veel en we zien dat er hersenschade ontstaat door alcoholgebruik. We moeten de lat hoog leggen want met name het ‘binge-drinken’ is enorm schadelijk. Groepsdruk en opvoeding spelen een rol", zegt Marith Volp, huisarts én Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid in Stand.nl op NPO Radio 1.

Sinds de leeftijd waarop je alcohol mag kopen naar 18 jaar is gegaan, is de startleeftijd flink gestegen. Maar Volp vindt vooral de manier van drinken zorgelijk. "Het binge-drinken, veel drank nuttigen op één moment, is heel schadelijk voor de hersenen."

Als het gaat om binge-drinking bij jongeren in EU-landen staat Nederland aan de top. Volp heeft er een verklaring voor: "Het is cultureel bepaald, het is de groepsdruk. Je wordt al gauw gezien als niet gezellig als je niet of weinig drinkt."

Volp pleit voor een brede maatschappelijke discussie. "We moeten eens na gaan denken over hoe normaal alcoholgebruik eigenlijk is. Alcohol is nog steeds een heilig huisje. Er moet een gerichte campagne komen voor jongeren van 16 en 17, want die zijn juist moeilijk te bereiken. Daarnaast moet meer op handhaving gelet worden."

Genot

"Wij hebben in de jaren 80 een vlucht naar voren genomen als het gaat om alcoholgebruik", zegt Volp. "Vroeger was het iets voor feestjes, maar ook door opleidingsniveau zijn mensen gewoon meer gaan drinken. ‘Nu heb ik een borrel verdiend, een wijntje bij het eten, een aperitiefje’, het is erg cultureel bepaald."

Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid van D66, wil geen extra regels, zegt ze in Stand.nl. "De wetgeving die we nu hebben is voldoende. Probeer eerst de regels die je hebt op orde te houden. We moeten niet doorslaan met al die regelgeving, genot hoort ook bij het leven."


Ster advertentie
Ster advertentie