Achtergrond
KRO-NCRV

Voorbereiden op corona: 'Ons restaurant viert eind oktober alvast kerst'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorbereiden op corona: 'Ons restaurant viert eind oktober alvast kerst'

De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei gisteren dat 'de wereld nog nooit in een betere positie is geweest om een einde te maken aan de pandemie'. Is het optimisme van de WHO terecht? Met de herfst in aantocht nemen de besmettingen in ons land licht toe. Daarom worden er nu alvast voorbereidingen getroffen. "We gaan in oktober al kerst vieren, zodat we dit jaar zéker kerst kunnen vieren, ook al komt er weer lockdown", zegt restauranthouder Dieuwke Stellinga in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Volgens de WHO waren er vorige week de minste coronadoden sinds de uitbraak van het virus in maart 2020. Maar, willen we écht een einde maken aan de pandemie, dan moeten landen zich wel blijven inzetten om het virus te bestrijden, vindt de WHO. Een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat ons weten: "Wij zijn druk bezig met de voorbereidingen op een eventuele nieuwe golf. Op korte termijn sturen wij een verder uitgewerkt langetermijnplan naar de Tweede Kamer."

Eigen verantwoordelijkheid en belang vaccineren

Volgens arts-microbioloog Marc Bonten gaat corona niet meer weg maar zijn we nu wel in fase dat het niet meer tot zulke grote problemen leidt dat we nationale maatregelen moeten nemen. "Dat is de keuze van overheid, om dat te doen of niet. De verantwoordelijkheid ligt nu bij de mensen zelf, we weten allemaal hoe we het moeten voorkomen, we weten allemaal waar de risico’s liggen en welke mensen at risk zijn."

Bonten wijst wel op het belang van vaccineren. "Dat maakt de kans dat het uit de hand loopt en er toch maatregelen moeten worden genomen nog kleiner."

Kerst in oktober

Restauranthouder Dieuwke Stellinga is redelijk optimistisch maar houdt er rekening mee dat ze verrast kan worden. "We proberen elke keer ons creatieve brein aan te zetten." Stellinga, van restaurant Onze Kerk in Hooge Zwaluwe, zegt dat ze heeft gemerkt dat ze niet echt voorbereid kunnen zijn op welke maatregelen er zullen komen. "Dat was elke keer toch erg verrassend."

Stellinga zegt dat zij en haar collega's het heft in eigen handen nemen voor de leuke dingen. "Zo gaan we dit jaar eind oktober al kerst vieren. Zodat we zéker dit jaar kerst hebben, ook al komt er een lockdown."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stellinga vertelt dat de spatschermen, die ook voor meer intimiteit zorgen, er nog staan van de vorige coronagolf. Verder is er genoeg lucht en ruimte in het restaurant, omdat het in een oude kerk is. "Verder hebben we leuke mondkapjes met ons logo erop en liggen de testen klaar. Als het zo is moeten we toch horen wat er bedacht wordt, daar zijn we toch afhankelijk van."

Andere problemen dan alleen corona

Volgens Hans Biesheuvel, van ondernemersorganisatie ONL, worstelen ondernemers met meer zaken dan corona: het personeelstekort en de hoge energierekeningen. Daardoor is het voor een restaurant bijvoorbeeld moeilijker om mensen op een terras te laten zitten, omdat de kosten om terraswarmers aan te zetten te hoog zijn. "Veel plannen zullen lastig uitvoerbaar zijn in de praktijk, je kan niet uitsluiten dat ze helemaal dicht moeten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Long covid niet uit het oog verliezen

Wetenschapsjournalistiek Maarten Keulemans is gematigd positief. "We zijn weerbaarder aan het worden, dankzij vaccineren en doordat mensen de ziekte hebben gehad. En een zwakkere variant als omikron is een ideale situatie."

Luisteraar Hans heeft een dubbel gevoel bij het positieve bericht van de WHO. "Voor mij is het eind allesbehalve in zicht vanwege het Post Covid Syndroom. Daardoor ben ik al bijna een jaar niet in staat om te werken en kan ik nauwelijks mijn kinderen verzorgen."

Keulemans vindt dat we Long Covid niet uit oog mogen verliezen. "Het wordt ook wel de pandemie na de pandemie genoemd. Veel mensen hebben er last van, dat is heel zorgwekkend."

Meer weten over Long Covid? Luister naar de podcast:

Long Covid en de kwakzalverindustrie

Long Covid en de kwakzalverindustrie

Eindsprint in een marathon

We zijn de afgelopen maanden weer teruggegaan naar het 'oude normaal'. Er staan lange rijen op Schiphol, treinen zitten weer vol, we gaan weer naar het restaurant of de bioscoop, en dat alles zonder maatregelen. "We gaan weer terug naar een normalere fase van het leven. Hoe verschrikkelijk het ook is voor kwetsbare mensen, je kan niet zeggen we gaan nooit in een rij staan of in een trein zitten."

Politiek Den Haag is weer teruggezakt in 'rustig nadenken', vindt de wetenschapsjournalist. "Het acute is eraf." Keulemans wijst op de metafoor die van de WHO gebruikte. "Dat je het moet zien als een marathon. Een marathonloper gaat aan het einde juist eindsprintje trekken. Dat moet Den Haag ook doen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie