Achtergrond
EO

'Mijn kinderen hebben de hele dag hun oortjes in'

foto: ANP XTRA FRANK VAN BEEKfoto: ANP XTRA FRANK VAN BEEK
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mijn kinderen hebben de hele dag hun oortjes in'

Het is een probleem dat veel ouders herkennen: kinderen en pubers die de hele dag de oortjes van hun telefoon inhebben. Ze kijken en luisteren filmpjes en muziek, zijn daardoor totaal niet aanspreekbaar en reageren niet als je iets zegt.

Video niet beschikbaar


Het doet de communicatie in huis geen goed en kan ouders zelfs een beetje eenzaam doen voelen. Columnist Phaedra Werkhoven noemt als voorbeeld momenten in de auto, waarbij je een opmerking maakt over het voorbijtrekkende landschap en kunt rekenen op geen respons.

Toch heeft het kijken van die ‘nutteloze’ filmpjes een functie, aldus hoogleraar Mediaopvoeding Peter Nikken. De muziek die kinderen luisteren en beelden die ze zien, bespreken ze namelijk met vrienden, waardoor het ogenschijnlijk asociale gedrag toch een element van verbinding in zich heeft. Ook kan het op andere punten goed zijn voor de ontwikkeling, bijvoorbeeld de oog-handcoördinatie bij het spelen van spelletjes.

Pubers die zich afzonderen zijn van alle tijden. Volgens pedagoog Mariëlle Beckers hoort het bij de leeftijd. Vroeger trok je je terug op je kamer om plaatjes te draaien, de puber van nu zit in zijn eigen wereld op de bank. Zij begrijpt ouders die daar mee worstelen heel goed: ''Communiceren met pubers is sowieso al niet makkelijk, laat staan met die oortjes in''.

Mocht het gedrag de spuigaten uitlopen, dan is de beste oplossing goede afspraken te maken met je puber. En ook uit te leggen waarom die oortjes af en toe uit moeten. Een andere tip: let als ouder zelf ook op je smartphonegebruik. Kinderen ergeren zich vandaag de dag namelijk ook enorm aan ouders die op hun telefoon zitten.

Help mijn kind heeft de hele dag oortjes in


Ster advertentie
Ster advertentie