Man die minderjarige meisjes verkrachtte, blijft jarenlang op vrije voeten, tot politie hologram van hem maakt
- Nieuws
- Man die minderjarige meisjes verkrachtte, blijft jarenlang op vrije voeten, tot politie hologram van hem maakt
Twee minderjarige meisjes werden in 2010 in kelderboxen in Schiedam en Vlaardingen onder dreiging van een mes verkracht, maar jarenlang ontbreekt van de dader ieder spoor. Pas nadat de politie in 2021 aan de hand van slachtofferverklaringen een hologram van de verdachte maakt, wordt er een man aangehouden. "Zonder de inzet van deze online strategie was deze zaak niet opgelost."
#11 - Het Misdaadbureau: Moeder zag haar zoon in Opsporing Verzocht: “Kippenvel toen ze belde” (S03) - Het Misdaadbureau
De 53-jarige Marcel B. zou in de nazomer van dat jaar de meisjes bij kelderboxen hebben benaderd met de smoes dat hij een fietspomp wilde lenen. Onder bedreiging van een mes heeft hij twee van hen verkracht. Hierbij zou hij ook dingen hebben gezegd als: "Als je iets aan iemand vertelt, dan weet ik waar je woont". Een derde meisje zou hij de weg hebben versperd in de smalle gang, maar zij kon op tijd wegkomen.
Jarenlang lijkt B. met zijn daden weg te komen, tot de politie voor het eerst gebruikmaakte van een hologram die op basis van het signalement was gemaakt. Deze 3D-weergave werd getoond in winkelcentra in Schiedam en Vlaardingen. De verdachte stond uiteindelijk vrijwillig DNA af en dat bleek een match met gevonden sporen.
Bijzondere kenmerken
Daan Annegarn van het Landelijk Team Opsporingscommunicatie was betrokken bij het denken van de campagne. "We raakten in gesprek met het cold case-team in Rotterdam. Ze wilden de zaak aan ons presenteren en kijken wat er nog mogelijk was", vertelt hij in de WNL-podcast Het Misdaadbureau. "Wij hebben geadviseerd om met een online campagne naar buiten te treden."
Een paar dingen waren al bij de politie bekend, zoals waar en wanneer de dader had toegeslagen en dat hij zich verplaatste op een fiets. "Daardoor wisten we dat hij uit de omgeving van Schiedam en Vlaardingen moest komen", vertelt Annegarn. Ook beschikte de politie over drie slachtofferverklaringen en meerdere verklaringen van getuigen. "Meerdere bronnen, die de man heel goed beschreven."
Annegarn: "We wisten dat hij naar buiten ging op een fiets met een hele grote fietsbel en fietstassen en een petje droeg. En wat bijzonder was: hij droeg zwarte sloffen met witte sportsokken en had een unieke stem. Met die combinatie dachten wij: mensen moeten hem herkennen."
Hologram
Om de man op te sporen maakt Annegarn met zijn team gebruik van een striptekening en een middel dat tot dan toe nooit eerder is ingezet: een hologram. In eerste instantie wordt dat hologram niet ingezet om de man op te sporen. "Als een zaak voor de rechter komt, hebben slachtoffers de kans om de dader aan te spreken. Deze kans hadden de slachtoffers in deze zaak niet gehad. We wilden hen de dader laten toespreken middels het hologram."
In de zoektocht naar de dader wordt het hologram uiteindelijk ook massaal getoond in verschillende winkelcentra in Schiedam en Vlaardingen. "We hebben ervoor gekozen om de samenleving drie weken lang te bestoken met allerlei online berichten, om de mensen te overtuigen van: heb je een vermoeden, deel het met de politie. Er zijn maar liefst 211 namen genoemd."
Eén van die namen was die van Marcel B. Hij stond uiteindelijk vrijwillig DNA af en dat bleek een match met gevonden sporen. Afgelopen maand werd B. door de rechter veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Annegarn is blij dat de hologram heeft geholpen. "Het is heel bijzonder."
Het Misdaadbureau
Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.
Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.