Wat als je Ruud wilt heten, maar het mag niet van de overheid?
- Nieuws
- Wat als je Ruud wilt heten, maar het mag niet van de overheid?
[NTR] Bij de naam Ruud denk je misschien aan Ruud Lubbers, Ruud de Wild of aan de voetballers Ruud Gullit of Van Nistelrooij. De naam komt op in de jaren '50, en bereikt een piek in populariteit in het jaar 1988, niet toevallig het jaar waarin het Nederlands herenvoetbalelftal onder aanvoering van Ruud Gullit Europees kampioen wordt.
#2 - Aangenaam, Ruud (S02) - Aangenaam
5000 Ruuds in Nederland
Er zijn ruim 5000 Ruuds in Nederland. De naam Ruud komt, op Friesland en een paar gemeentes in het midden van het land na, bijna in heel Nederland wel voor. Hij komt van het Duitse Rudolf, daar liefkozend afgekort tot Rudy.
Naamsverandering
Ruud is een doodgewone naam. Toch is er iemand, de Belgische Ruud Lelieur, die alles op alles zet - tot rechtszaken aan toe - om zo te heten.
"Het stond al in de Palm van Gods Hand, helaas alleen nog niet op mijn identiteitskaart", zegt Lelieur.
Ruud mag van de Vlaamse overheid geen 'Ruud' heten. Saillant detail, een naamsverandering naar 'Ruzie' of 'Lul' had wel gemogen, maar 'Ruud' is uit den boze.
Wat als je niet de naam mag gebruiken die je eigen moeder je gegeven heeft? En waarom wil Ruud zo graag 'Ruud' heten? Je hoort het in een nieuwe aflevering van Aangenaam: Ruud!
Aangenaam, de podcast
Aangenaam
De podcast is hier te beluisteren of via de bekende podcastkanalen. Aangenaam is gemaakt door Edda Heinsman, eindredactie Saar Slegers, eindmontage Olivier Rekers.
Met stemmen van: Henny Maud, Cees Slegers, Hans Noortman en Lieven Scheire.