Achtergrond
Zwart

Wetenschapper Rukayyah Reichling: ‘Soms ga je zo op in de details en literatuur en valt het allemaal op zijn plek’

  1. Nieuwschevron right
  2. Wetenschapper Rukayyah Reichling: ‘Soms ga je zo op in de details en literatuur en valt het allemaal op zijn plek’

Wetenschapper Rukayyah Reichling studeerde Taal- en Letterkunde en deed een master in Sociale en Culturele Antropologie en Arabistiek. Haar promotieonderzoek gaat over hoe Nederlanders 100 jaar geleden nieuwe media gebruikten om de bedevaart vanuit Indonesië naar Mekka in beeld te brengen. Hoe deze reis ging en waarom men deze bedevaart ondernam bespreken Lara en Nawa Sira met Rukayyah Reichling tijdens De Nacht is ZWART.

Haar onderzoek

Reichling’s onderzoek maakt deel uit van een breder onderzoeksproject. Dat project gaat over de nieuwe media en de Islam in een brede zin. Rukayyah legde de focus op de nieuwe media van 100 jaar geleden -toen fotografie en video niet lang daarvoor uitgevonden waren- en de bedevaart naar Mekka. Beginnend bij de eerste westerse persoon die een foto had genomen van pelgrims en Djedda, de hoofdstad van Mekka. Volgens Reichling zijn vooral de eerste foto's interessant, omdat deze de verschillende etniciteiten van de pelgrims laten zien. Zo kwamen de pelgrims uit Bulgarije, Indonesië, het Midden-Oosten en Jemen. Reichling: “Je kon foto’s van de pelgrims en Mekka ook zien op postkaarten. De Nederlanders waren zo geïnteresseerd, omdat toenmalig Nederlands-Indië een kolonie was van Nederland met de meeste moslims ter wereld. Veel moslims uit Indië vertrokken naar de bedevaart in Mekka in tegenstelling tot andere landen in de wereld.”

Bijzondere vondst archief

Reichling ging in het Nationaal Archief opzoek naar foto’s. “Het leuke aan onderzoek doen rondom foto’s en fotografie is dat je door een stapel papieren kan gaan en redelijk snel je bronnen vindt." Reichling heeft verder ook foto’s gevonden uit een geheim archief van het consulaat van Djedda. “Op de foto zag je pelgrims die communistische neigingen hadden. Ze werden bestempeld als gevaarlijk. Fotografie werd natuurlijk ook in deze zin gebruik om te waarschuwen voor ‘criminelen'. Het is altijd leuk om kleine verhalen zoals deze te vinden. Iets waar je totaal niet over had nagedacht om dat tegen te komen."

Video niet beschikbaar

De Nacht is ZWART

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 03.00 en 06.00 uur neemt De Nacht is ZWART echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

De Nacht is ZWART

Ster advertentie
Ster advertentie