MDMA als medicijn: 'Het geeft mensen de kans om hun traumatische herinnering te herbeleven, zonder angst'
- Nieuws
- MDMA als medicijn: 'Het geeft mensen de kans om hun traumatische herinnering te herbeleven, zonder angst'
Mensen met PTSS behandelen met MDMA, of GHB als medicijn tegen narcolepsie. Er komt steeds meer onderzoek naar de heilzame werking van drugs. In De Nieuws BV bespreken neuroloog Gert Jan Lammers en Joost Breeksema, onderzoeker aan de Universitaire medische centra van Leiden en Groningen, of drugs de toekomst is in de psychotherapie.
Video niet beschikbaar
Joost Breeksema doet onderzoek naar psychedelica en is daarnaast directeur van Stichting OPEN, een organisatie die wetenschappelijk onderzoek naar psychedelica stimuleert. Breeksema focust zich vooral op de therapeutische toepassing van MDMA bij mensen met PTSS en de werking van psilocybine, de werkzame stof in truffels en paddo's, bij de behandeling van depressie. Breeksema is erg blij dat er binnenkort een proef in Nederland komt om mensen met PTSS te behandelen met MDMA.
MDMA vermindert angst en vergroot empathie
Het idee om patiënten met PTSS te gaan behandelen met MDMA is deels een strategische keuze geweest. Breeksema vertelt dat door het verbod op MDMA, onderzoekers zijn gaan kijken naar welke aandoening sympathie opwekt bij het grote publiek en waarbij MDMA als behandeling geschikt zou kunnen zijn. "Het wordt dan gebruikt ter versterking van de psychotherapie en ingebed in een geheel van een psychotherapeutisch proces."
Zelf is Breeksema betrokken geweest bij de training van therapeuten die gaan werken met MDMA. Tijdens de trainingen lieten psychiaters en therapeuten beelden zien van eerdere sessies waarbij MDMA als therapie werd gebruikt en ze vertelden hoe patiënten op de situaties reageerden. MDMA zorgt ervoor dat negatieve gevoelens en angst worden verminderd en vergroot juist de empathie en de openheid.
Breeksema: "Mensen hebben het idee dat je van MDMA vrolijk wordt, maar als je ziet wat het bij patiënten doet is dat echt helemaal niet het geval. Het geeft mensen de kans om hun traumatische herinneringen her te beleven. Dat komt vanzelf naar boven, zonder dat ze overweldigd worden door die negatieve gevoelens die ze erbij hebben."
GHB bij narcolepsie
Neuroloog Gert Jan Lammers behandelt mensen met de slaapstoornis narcolepsie met GHB. Mensen met narcolepsie hebben overdag soms continue het gevoel van slaperigheid, "je kunt wel wakker zijn, maar niet wakker blijven". Slaappillen zijn geen optie. Lammers legt uit dat deze pillen ervoor zorgen dat mensen wel in slaap vallen, maar dat de slaap kwalitatief niet goed is.
Ook al is GHB is een zeer verslavende drug, toch zie je bij mensen met narcolepsie nooit verslavingsproblemen, vertelt Lammers. Patiënten die het gebruiken krijgen strikte instructies mee, nemen het in vastgestelde doseringen in en mogen het niet combineren met alcohol of andere drugs. Lammers: "Mogelijk speelt er nog een ander ding bij narcolepsie en dat is recent ontdekt. De oorzaak van narcolepsie is het wegvallen van de stof hypocretine, maar het blijkt dat die stof ook een belangrijke rol speelt bij de neiging tot verslaving."
10.000 euro voor een gram MDMA
GHB en MDMA zouden een stuk goedkoper zijn als zorgverleners gewoon een dealer konden bellen, maar zo werkt het niet. Omdat medicijnen aan een bepaald keurmerk moeten voldoen worden de drugs die voor behandeling gebruikt worden gemaakt door farmaceutische bedrijven. Maar een paar hebben daar een licentie voor en daar hangt een prijskaartje aan. Breeksema: "Je betaalt dus 10.000 euro voor een gram MDMA."
Tot slot is de therapie erg arbeidsintensief. Breeksema vertelt dat een sessie met twee therapeuten acht uur duurt. Mensen worden voorbereid op de ervaring, ze krijgen integratiesessies achteraf en soms nog een tweede of derde sessie. Het duurt dus nog wel even voor het op grote schaal gaat worden toegepast.