Achtergrond
KRO-NCRV

Waarom biomassa écht geen duurzame energiebron is: 3 vragen aan een wetenschapper

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom biomassa écht geen duurzame energiebron is: 3 vragen aan een wetenschapper

Bijstook van biomassa. Wie het nieuws volgt hoort dat regelmatig voorbij komen. Maar is het nou slecht om biomassa te gebruiken of is het noodzakelijk om aan milieudoelen te kunnen voldoen? Het is maar wie je het vraagt. Er bestaan veel misvattingen over het gebruik van hout in energiecentrales. Wetenschapper en emeritus hoogleraar ecologie Louise Vet legt bij Spraakmakers uit hoe het daadwerkelijk zit. We stellen haar drie vragen.

Louise Vet over haar zorgen van biomassa als energiebron

Video niet beschikbaar

Wat is biomassa?

"Biosmassa is materiaal dat door de natuur gemaakt is. We hebben het hier vooral over het verbranden van hout. Er wordt gezegd dat het om resthout gaat, maar dat is echt maar 10 of 20 procent. Het is verboden om gezonde bomen te kappen voor biomassa, maar dat gebeurt wel. Door veel wetenschappers en NGO’s is dat bevestigd."

Zorgt het verbranden van biomassa voor CO2-uitstoot?

"Als je hout verbrandt, breng je alle CO2 dat in dat hout zit, in één klap de lucht in. Daarna denk je dat het wordt opgenomen door nieuwe aanplant of wat dan ook. Dat is de reden waarom in Europa de afspraak is gemaakt dat de uitstoot van CO2 nul wordt. Alsof je niets in de lucht brengt. Maar die terugverdientijd is heel lang. Dat leidt helemaal niet tot een vermindering van CO2. Het stoot zelfs meer uit dan de verbranding van kolen", zegt Vet.

Maar waarom gaan we er dan mee door?

Dat is erg simpel: geld. "Het is een grote industriële activiteit. Er zit veel economisch gewin bij. En het is dus een papieren werkelijkheid. Er zijn zware subsidies, die zijn heel lekker voor de bedrijven. Maar de boekhouding over de CO2-uitstoot klopt niet."

Hoe gaat dit nu verder?

"De Nederlandse overheid wil de subsidie stopzetten, maar we wachten nog steeds op het moment dat het gebeurt. Er wordt veel beloofd, maar weinig gedaan. Er zijn 200 biomassacentrales in Nederland. Die zijn ook grote stikstofproducenten. Daar moeten we echt andere oplossingen voor gaan vinden. Er worden geen subsidies gegeven meer aan nieuwe biomassacentrales, dat is een goede stap. Maar ik hoop dat er nu snel een einde komt hieraan."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie