'We passen in de grotere agenda van China'
- Nieuws
- 'We passen in de grotere agenda van China'
We moeten vooral kijken naar de leider die zich stilletjes op de achtergrond beweegt: Xi Jinping. Dus niet Trump of Poetin, maar de leider van grootmacht China is de man die we in de gaten moeten houden. Dat zegt Ties Dams, filosoof en schrijver van het boek De Nieuwe Keizer in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Verkeerde aandacht
Je slaat de krant open en je leest wat over China. Krijgt het land met zijn leider dan toch te weinig aandacht? Volgens Dams krijgt China op een bepaalde manier een verkeerd soort aandacht: "We zetten China op afstand. Dat doen we op twee manieren. We sturen Frans Bauer naar China en laten alle gekke dingen zien die daar gebeuren."
daardoor blijven we China zien als een exoot. Iets waar we lol mee kunnen hebben maar niet echt serieus kunnen nemen.
Dams: "Dat is hartstikke leuk en ook best heel nuttig, maar daardoor blijven we China zien als een exoot. Iets waar we lol mee kunnen hebben, maar niet echt serieus kunnen nemen." Aan de andere kant "zijn er veel Nederlanders heel erg bang voor en veroordelen het land", aldus Dams. "Dan zien we China vooral als een oude variant van de Sovjet-Unie."
Volgens Dams zijn beide beelden "echt hopeloos achterhaald en zet China heel ver weg. Terwijl China heel dichtbij komt. Ook op een heel realistische manier met de invloed die ze heeft op de Europese economie en politiek. We hebben heel lang over China nagedacht als een speler die we of buiten spel zetten of dwingen met onze regels mee te spelen. Maar we zien nu dat China in de machtspolitiek het spel maakt en de regels verschuift."
We zien nu dat China in de machtspolitiek het spel maakt en de regels verschuift
De strenge doch rechtvaardige burgervader
Xi Jinping wordt vaak genoemd in het rijtje met Poetin, Trump en andere machtshebbers van grootmachten. Maar toch is hij anders. Dams: "Hij laat veel minder zijn spierballen zien. Trump en Poetin zijn beide bezig te laten zien hoe sterk ze zijn en hoe agressief ze wel niet durven te zijn. Ook om te verbergen dat ze in een heel hekel machtsspel verwikkeld zijn waar heel veel onzekerheden in zitten."
Dams: "Xi wil overkomen als een strenge doch rechtvaardige burgervader in China en in het buitenland vooral als iemand met wie je zaken kan doen. Als een redelijk iemand, iemand die harmonie brengt. En, die veel rationeler is dan die twee andere gekkies."
De meest benijdde natie ter wereld
Zo blijf hij ook bewust onder de radar. "Het gaat niet om hem, het gaat om de Chinese natie", legt Dams uit. "Die harmonieuze Chinese beschaving die ook de rest van de wereld gaat verrijken nu het zijn rechtmatige plek terugeist op het wereldtoneel. Namelijk die van de meest geavanceerde, meest benijdde natie ter wereld."
Wereldwijd investeert China veel in bedrijven en die strategie is natuurlijk niet zomaar. Volgens Dams is het de ambitie van het land om de grootste speler te worden op het gebied van technologie. "Tot 2012 zagen we eigenlijk dat China's investeringen opportunistisch waren."
Het gaat niet om hem, het gaat om de Chinese natie
Dams: "Maar we zien sinds 2012, sinds Xi Jinping de baas is, dat er veel meer focus in zit. Meer op infrastructuur, belangrijke energieprojecten en hi-tech. Maar ook dat er steeds meer politieke invloed mee gemoeid gaat. Van dat tweede zijn wij ons nog amper bewust in Europa."
De Chinese trots
2019 wordt een bijzonder jaar voor China. "Het is een jaar vol jubilea", legt Dams uit. "De negen heeft altijd een bijzondere waarde gehad in de Chinese geschiedenis. In 1949 is de volksrepubliek gesticht, bijvoorbeeld. En die jubilea moeten gevierd worden, maar daar moet ook de trots en de kracht van de Chinese natie getoond worden."
Dams: "Daardoor gaan we, denk ik, ook wel zien dat China veel meer laat zien aan ons, dat het niet meer bereid is om de nederige dienaar van het Westen te spelen. Maar een eigen trots heeft, een eigen kracht heeft en zich niet zoveel meer aantrekt van onze regels of oordelen."