Huis van het gas, begin in de douche! 'Dat kan in 5 minuten, óók met lang haar'
- Nieuws
- Huis van het gas, begin in de douche! 'Dat kan in 5 minuten, óók met lang haar'
Steeds meer mensen willen hun huis vergroenen. Uit zorgen voor klimaatverandering, omdat alle woningen in 2050 van het aardgas af moeten of gewoon om kosten te besparen. Maar waar begin je? Onder meer in de douche. Verslaggever Marielle Beers riep de hulp in van de Spraakmakers Community en gaat op onderzoek uit.
Na een oproep in de community komen er heel veel reacties binnen. Tjebbe Swart is blij met zijn zonnepanelen en Barbara Scheringa heeft de vloer geïsoleerd met Tonzon. Ilitsj uit Den Haag adviseert slimme thermostaten en denkt nu na over een infraroodpaneel.
Inlezen is als vakantie plannen
Beers' zoektocht begint in het Friese Oosterwolde. Daar wonen Ronald Pleij en zijn partner, die hun woonboerderij eigenhandig gasloos hebben gemaakt. Start met inlezen zegt Ronald. "Het hoeft geen weken te kosten, dat oriënteren. Het is hetzelfde als je een vakantie gaat plannen. ’s Avonds ga je een aantal avonden kijken wat voor reizen je kunt maken en wat het kost. Dat moet je hier ook doen. Maar je haalt het er volgens mij dubbel en dwars uit."
Zo ziet Ronald's huis eruit. Verslaggever Marielle Beers krijgt een rondleiding
Zo ziet Ronald's huis eruit. Verslaggever Marielle Beers krijgt een rondleiding
Radiatorfolie
Als je dan aan de slag wilt gaan, wat is dan de eerste stap, wil Beers weten. "De twee makkelijkste dingen zijn: je gedrag en simpele isolerende maatregelen treffen", zegt Martin Jas van de Groene Hub. "Denk bij gedrag aan douchen. Dat kan echt in vijf minuten, ook met lang haar. En met het tweede bedoel ik bijvoorbeeld: radiatorfolie, tochtstrips of een waterbesparende douchekop. Daarmee bespaar je zo 10 tot 15 procent van je totale energieverbruik."
Luister waarom je niet moet starten bij de aanschaf van een warmtepomp
Luister waarom je niet moet starten bij de aanschaf van een warmtepomp
Plat dak
"Neem zonnepanelen", staat met stip op nummer één in de aanbevelingen van luisteraars. Maar zijn alle huizen daar wel geschikt voor? "Niet alle woningen, denk bijvoorbeeld aan die met rieten daken", zegt Ruben Scholten, klantadviseur bij Zonneplan, tegen de Spraakmakers-verslaggever. "Maar altijd zijn er mogelijkheden om te kijken naar een uitbouw of een plat dak." Wat er in ieder geval ook nodig is, is een flink portie geduld: de wachttijden voor zonnepanelen lopen enorm op.
Een grote boom geeft het dak van de verslaggever te veel schaduw. Wat nu?
Een grote boom geeft het dak van de verslaggever te veel schaduw. Wat nu?
Laaghangend fruit
Het is tijd voor een tussenstand: een warmtepomp heeft nog geen zin, want je kunt beter eerst goed isoleren. En een boom in de tuin zorgt ervoor dat Beers' zonnepanelen niet rendabel zullen zijn. Wat kan ze dan wél doen? Duurzaamheidsadviseur Rob Alberts geeft alvast wat tips. Wat is volgens hem het laaghangende fruit? "Het eerste is het douchen." En hij geeft haar een douchewekker mee.
Hoe reageert de zoon van verslaggever Marielle Beert op de douchewekker?
Hoe reageert de zoon van verslaggever Marielle Beert op de douchewekker?
En dan ben je net begonnen, en dan krijg je ineens te maken met de gedoefactor. "Dat is wat je ziet gebeuren", zegt klimaatpsycholoog Gerdien de Vries van de TU Delft. "Heel veel mensen willen wel verduurzamen, kunnen het financieel en de techniek is er. Maar toch gebeurt het niet vanwege het waargenomen gedoe."
Voorwerk
Het Sociaal en Cultureel Planbureau deed er zelfs onderzoek naar. Deze gedoefactor blijkt er de oorzaak van dat de helft van de huizenbezitters die in principe geïnteresseerd is, uiteindelijk toch afhaakt. Mensen ontzorgen is een manier om de drempels te verlagen, zegt De Vries. Verslaggever Beers heeft geluk: het Regionaal Energieloket heeft al een boel voorwerk gedaan en zij kan aansluiten bij een collectieve isolatie-actie in haar buurt.
Hoe je de 'gedoefactor' kleiner maakt
Hoe je de 'gedoefactor' kleiner maakt
Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community
Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.