Achtergrond
BNNVARA

'We leven in een gefotoshopte wereld waar alle imperfecties worden weggepoetst'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We leven in een gefotoshopte wereld waar alle imperfecties worden weggepoetst'

Een overvloed aan selfies en de invloed van sociale media: de druk om het perfecte lichaam te hebben lijkt steeds groter te worden. Maar wat is een perfect lichaam? Bestaat het perfecte lichaam wel en waarom streven veel mensen ernaar? In een speciale uitzending van De Nieuws BV wordt er dieper ingegaan op het streven naar het perfecte lichaam en wat er gebeurt als de lat te hoog ligt.

Video niet beschikbaar

Elke cultuur en elke tijd heeft altijd een schoonheidsideaal gehad. Maar volgens hoogleraar Psychologie Liesbeth Woertman was dat wel altijd feitelijk, "en dat had niets met perfectie te maken. Omdat alles dat leeft per definitie niet perfect kan zijn."

De gefotoshopte, ideale wereld

Woertman: "Mijn hart bloedt voor al die jonge mensen die nu in deze gemanipuleerde, gefotoshopte, ideale wereld groot moeten worden. En, zichzelf dus ook op sociale media zetten met filters ervoor. Zodat als ze in de spiegel kijken, en met elkaar omgaan, ze per definitie ontevreden zijn."

Quote

Alle imperfecties worden weggepoetst

Liesbeth Woertman

De huidige generatie groeit op in een beeldcultuur, legt Woertman uit. Er worden uren per dag naar beelden gekeken, "er wordt te weinig op straat gespeeld of in de modder gewroet. Alle imperfecties worden weggepoetst." En dat van jongs af aan.

Doorgeslagen zoektocht

Woertman: "Ook al zie je er biologisch prachtig uit, dan nog vinden jonge mensen van nu, dat zie ik aan mijn studenten die over het algemeen beeldschoon zijn, bijna niemand vindt zichzelf mooi. Omdat ze niet perfect zijn. Omdat ze zichzelf zien vanuit dat gemanipuleerde beeld want je kunt geen uitspraken over jezelf doen als je je niet met iets of iemand vergelijkt."

Volgens Woertman is de doorgeslagen zoektocht naar perfectie "treurig." Want, wat gebeurt er als je dichtbij jouw beeld van perfectie komt? Ben je dan gelukkig? Bodybuilder Jerry Koolhoven betwijfelt het.

Het streven naar perfectie en de druk die dat oplevert, daar weet Koolhoven alles van. Hij fitnest al 24 jaar en probeert nog altijd zijn lichaam te verbeteren. Koolhoven: "Ik denk dat het streven naar het perfecte lichaam iets is waar je zelf nooit klaar mee gaat zijn. Een bodybuilder is bezig om het lichaam zo volledig mogelijk te ontwikkelen op spiergebied, wel met enige symmetrie."

Wanneer pas je in het totaalplaatje?

Koolhoven begeeft zich in een wereld waar de zucht naar perfectie duidelijk hoorbaar is. Koolhoven: "Wanneer je wel gelukkig bent met je eigen lichaam is gigantisch moeilijk vast te stellen want dat wordt voor een groot gedeelte bepaald door de meerderheid. Wanneer ben je mooi? Wanneer pas je in dat totaalplaatje? Wat ik mensen probeer zoveel mogelijk mee te geven is: probeer ervoor te zorgen dat je gelukkig bent."

Quote

Zolang ik het gevoel heb dat mijn lichaam sterk is en het goed voor mij doet, dan ben ik tevreden met mijn lichaam

Wiebke Göetjes

Operazangeres Wiebke Göetjes heeft in haar hele leven veel te doen gehad met haar gewicht. In haar carrière wordt ze "negen van de tien keer afgewezen wegens te dik zijn. Soms wordt dat tegen je gezegd en soms kom je erachter via via."

Ontevreden als Barbie

Voor Göetjes is perfectie dan ook iets anders en zit het niet in uiterlijk. Zij is nu tevreden met hoe ze eruit ziet: "Zolang ik het gevoel heb dat mijn lichaam sterk is en het goed voor mij doet, dan ben ik tevreden met mijn lichaam. En als er iets aan mankeert ga ik kijken of ik het kan oplossen. Maar niet omdat men vind dat ik pas goed ben als ik eruit zie als een Barbie. Dan ben ik veel meer ontevreden met mijn lichaam dan nu."

Het perfecte lichaam

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie