Achtergrond
WNL

'Door boren betekent dat de Wadden hun UNESCO-status verliezen'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Door boren betekent dat de Wadden hun UNESCO-status verliezen'

Het blijven boren onder de Waddenzee kan Nederland duur komen te staan. De VN-organisatie UNESCO dreigde al eerder om de status van het enige Nederlandse natuurgebied dat Werelderfgoed is, in te trekken. Ondertussen staat klimaatminister Hermans met de rug tegen de muur door afspraken met de NAM.

Video niet beschikbaar

Het kabinet moest over het boren onder de Waddenzee voor 1 januari een besluit nemen van de hoogste bestuursrechter van ons land, de Raad van State. Die was ingeschakeld door de NAM, die al sinds 2019 wil gaan boren bij Ternaard in Noord-Friesland.

"De NAM is namelijk al eigenaar van het gas dat bij Ternaard gewonnen zou worden. Hermans staat met de rug tegen de muur en de NAM heeft momenteel de touwtjes in handen", legt Ben de Jager uit, journalist bij streekomroep RTV NOF, in WNL Haagse Lobby.

Toch zien natuurbeschermers en inwoners van het Friese gebied graag dat er actie wordt ondernomen en dat er een streep door het boren wordt gezet. Want behalve schade (en de trage afhandeling ervan) aan huizen van bewoners, speelt er nog iets. Natuurbeschermers zijn bang dat de gaswinning bij Ternaard voor een daling van de bodem van de Waddenzee zorgt en dat kan ertoe leiden dat het gebied in verval raakt.

UNESCO

Pieter Braaksma, wethouder in de gemeente Noardeast-Fryslân Pieter Braaksma, draait er niet omheen. "De Wadden kunnen hierdoor hun beschermde status kwijtraken en van de UNESCO-lijst worden afgestreept." Minister Hermans is zich daar wel degelijk van bewust zegt Braaksma.

Hermans neemt - ondanks de uitspraak van de Raad van State - een half jaar de tijd om met de NAM een oplossing te zoeken. Al is het nog maar de vraag of dat lukt. "Wat Hermans hiermee doet, is voor zichzelf tijd kopen want het wordt of toch boren en de omwonenden fikse schadevergoedingen betalen of de NAM uitkopen", legt De Jager uit. En allebei gaat dat de staatskas heel veel geld kosten.

Frustratie over de Lelylijn groeit: 'Hoe dom kun je zijn!' (16 december 2024) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie