Achtergrond
KRO-NCRV

Niet-stemmer Henny Roodakker: 'Politici beloven een hoop, maar ze doen niks'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet-stemmer Henny Roodakker: 'Politici beloven een hoop, maar ze doen niks'

Het is behoorlijk druk in het Kulturhus (Cultuurhuis) in Westervoort. In de grote zaal hebben zich zo’n 30 ouderen verzameld om een ochtend lekker te dansen. Linedancen wel te verstaan. Dat is een dansvorm op countrymuziek die uit Amerika is overgekomen. Bij linedance wordt er in rijen gedanst, zo vormen de dansers samen één geheel.

De verslaggevers van het NPO Radio1-programma Spraakmakers zijn niet in Westervoort om verslag te doen van een ochtend in linedancen. Ze zijn er om reportages te maken over de naderende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Slechts 49% van alle Westervoorters ging vier jaar geleden naar de stembus. Die lage opkomst is mede te danken aan country-dans-docent Henny Roodakker.

Stem jij ook niet? Laat het ons weten!

Henny is bij Spraakmakers de 'niet-stemmer van de dag'. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen beginnen we de rubriek Stemmenslag: onze verslaggevers maken portretten van niet-stemmers door het hele land. Stem jij ook niet? Waarom niet? En wat zou je kunnen overhalen om wel te stemmen? Laat het ons weten en mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl

"Ik heb niet gestemd. Politici beloven een hoop, maar ze doen niks", zegt de danslerares. "Ik ben teleurgesteld, in een heleboel dingen, maar zeker in politici." Ook landelijk stemt Henny Roodakker niet. Ze kan niet eens opnoemen hoe vaak politici beloftes doen, die ze vervolgens niet nakomen, want dat zijn er 'teveel om op te noemen'.

"Ook in mijn directe omgeving wordt heel weinig gestemd", vervolgt Roodakker. "Vrienden en kennissen stemmen ook niet, die zijn net als ik ook teleurgesteld. We vertrouwen politici niet. Vlak voor de verkiezingen beloven ze veel, en nadat ze gekozen zijn gaat het allemaal weer niet door."

De plotselinge aandacht van politici voor de problemen van burgers vlak voor de verkiezingen bekijkt de dansdocent met argusogen. "Ik kijk niet eens meer. Bij het zoveelste programma waar politici in verschijnen, zapt ik gewoon door." Of er niemand in haar omgeving stemt? "Mijn zus houdt het wel allemaal bij. Ik heb in totaal 5 broers en zussen. De anderen, waarvan er een paar zijn overleden, volgen het ook allemaal niet. Net zoals mijn zoon. Nou ja, mijn dochter volgt het weer wel."

Drugsoverlast

"Niet stemmen, betekent ook geen invloed?" dringt de verslaggever aan. Na wat verder doorvragen komt de aap uit de mouw. Roodakker woonde lange in een buurt met veel drugsoverlast. "De gemeente deed niets. Het heeft 8 jaar geduurd, voordat ik daar wegkwam en naar een ander huis kon. Hoe vaak ik de gemeente heb gebeld. En de woningbouwvereniging. Het moest eerst uit de hand lopen, voordat ze wat deden. Het vertrouwen in de overheid is daar definitief verloren gegaan."

Of ze misschien niet overgehaald kan worden, toch te gaan stemmen?

"Nee", zegt Roodakker resoluut. "In het begin van huwelijk heb ik nog wel gestemd. Nu stem ik al zeker 40 jaar niet meer. Ik ben al 20 jaar alleen, ik heb zoveel nare dingen meegemaakt. Eerst ben ik gescheiden, later is mijn ex-man overleden. Als ik iets heb geleerd, is dat je het toch allemaal alleen moet doen."

Luister hier naar de rubriek Stemmenslag: verslaggevers op campagne

Stemmenslag

Ster advertentie
Ster advertentie