Onderzoek
WNL

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors is toegenomen, laten meer burgemeesters een saferoom in huis plaatsen. Dat laat het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) weten aan de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.

Een saferoom is een ruimte waarin een burgemeester zich met zijn gezin terug kan trekken bij dreiging. De ruimte is van buitenaf moeilijk te openen. Het plaatsen van een saferoom kwam eerder bijna niet voor. Maar dat is nu anders, constateert het NGB op basis van gesprekken die zij de afgelopen maanden met burgemeesters hebben gevoerd. Ook preventief kiezen meer bestuurders voor een saferoom in huis.

Ook heeft het NGB het afgelopen jaar meer meldingen ontvangen van burgemeesters die bedreigd en geïntimideerd worden aan de deur. Een deel van de plegers is verward of 'uit onbegrepen gedrag', maar dat geldt lang niet voor iedereen.

Zorgwekkend

Het is volgens het NGB zorgwekkend dat burgers steeds vaker de woningen van bestuurders, zoals burgemeesters, wethouders, maar ook bijvoorbeeld raadsleden, bezoeken en dat daardoor nu ook gezinsleden te maken krijgen met boze, kritische of verwarde personen. "Op dit moment onderzoeken we hoe we de weerbaarheid van het hele gezin kunnen verhogen en bevorderen. Daar hebben we vooralsnog niets concreets voor", zegt Joost Keemink - Haane, bestuurlijk adviseur veiligheid en crisisbeheersing bij het NGB.

Vanaf 1 januari 2024 is de nieuwe Regeling Beveiligingsmaatregelen Decentrale Bestuurders ingegaan. Daarin is geregeld dat alle decentrale bestuurders een persoonlijk beveiligingsadvies kunnen krijgen op basis van individuele veiligheidsrisico’s. 60 burgemeesters en 125 wethouders hebben zich inmiddels aangemeld voor deze preventieve beveiligingsmaatregelen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid voert hierbij een woningscan uit, waarbij er gekeken wordt naar beveiligingsmaatregelen in en om het huis, maar ook wordt er bewustwording gecreëerd over online vindbaarheid, vervoer en de werksituatie.

Luister vanavond naar Het Misdaadbureau om 19.00 uur op NPO Radio 1 en weet meer!

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie