Is slaaprobot ei van Columbus voor slaapproblemen?
- Nieuws
- Is slaaprobot ei van Columbus voor slaapproblemen?
Miljoenen Nederlanders hebben last van slaapproblemen. Is de slaaprobot, een kussentje dat je vasthoudt en een rustige ademhaling voordoet, voor hen het ei van Columbus? Slaapdeskundige Reinier de Groot denkt dat mensen die aan slapeloosheid lijden er wel baat bij kunnen hebben. "Onze doelgroep is vooral vrouwen tussen de 40 en 60 jaar, die slapen over het algemeen het minste", vertelt Wouter Kooijman, een van de ontwikkelaars van de robot.
Slaapproblemen en oplossingen: Reinier de Groot en Wouter Kooijman
Vier studenten van de Technische Universiteit Delft bedachten de slaaprobot. Gebruikers houden hun hand op het kussentje die ademhaling simuleert en steeds langzamer gaat. Het is de bedoeling dat slechte slapers er ontspannen van raken, en gemakkelijker inslapen. "Dit is vooral goed voor mensen die lijden aan slapeloosheid", zegt Reinier de Groot, arts in het Nederlands Slaap Instituut.
"Hun grootste probleem is dat ze bij het ogen sluiten niet even aan niks kunnen denken. De slaaprobot kan ze afleiden en laten concentreren op hun eigen ademhaling. Je kunt dat ook doen met andere technieken zoals yoga en mindfullness."
Over half jaar op markt
De slaaprobot wordt nog getest. Het bedrijfje Somnox van de Delftse studenten wil het product over ruim een half jaar op de markt brengen, in samenwerking met een grote beddenfirma. "We hebben nog geen wetenschappelijk onderzoek, maar we horen van 90 procent van de mensen die de slaaprobot uitprobeerden dat ze sneller in slaap vielen en lekkerder wakker werden", aldus Kooijman.
De meest voorkomende problemen met slapen zijn slapeloosheid, snurken en slaapapneu (ademstops tijdens de slaap). De Groot ziet dat het de kwaliteit van leven van zijn cliënten enorm beïnvloedt. "Ze kunnen hun werk niet goed doen, hebben minder plezier in het leven, kampen met depressies, angsten of grote vermoeidheid."
Een mens zou elke nacht tussen de zes en tien uur moeten slapen, zegt de arts. ‘Het is goed als je daarbij alle fases van de slaap ongestoord kan doorlopen: de REM-slaap (rapid eye movement) waarin je droomt, en de diepe slaap waarin je uitrust."