'Door fake news gaan mensen twijfelen aan de volledige realiteit'
- Nieuws
- 'Door fake news gaan mensen twijfelen aan de volledige realiteit'
De term ‘fake news’ is door president Donald Trump wereldwijd bekend, maar de woorden deep fakes doen misschien minder snel een belletje rinkelen. Toch is kans groot dat je er eentje hebt gezien. In Met het Oog op Morgen vertelt techniekfilosoof Hans Schnitzler over de invloed die deep fakes hebben op onze samenleving.
Deep fakes komen het vaakst voor als video waarin met kunstmatige intelligentie ervoor is gezorgd dat mensen dingen zeggen of doen die ze nooit hebben gedaan. Denk aan een video van Barack Obama die president Trump een ‘dipshit’ noemt. Een nog beruchter voorbeeld? Een pornofilm waarin Scarlett Johansson lijkt mee te spelen.
“Tot nu toe waren bewegende beelden juist hét bewijs dat iets echt was. Juist het verspreiden van dit soort berichten heeft ons als visuele dieren heel veel invloed”, zegt Schnitzler. “We zijn hier dus niet zo goed op voorbereid.”
Steeds slimmere software
Volgens de techniekfilosoof is het gevaar van fake news en deep fakes dat we ook aan echt nieuws gaan twijfelen. Relatiteitsapathie noemt hij dat. “Dat mensen op een gegeven moment niets meer geloven en de hele realiteit tussen haakjes zetten. Zoiets is problematisch omdat samenlevingen voor een groot deel gebaseerd zijn op onderscheid tussen feit en fictie.”
Deep fakes worden dankzij speciaal daarvoor ontwikkelde technologie steeds moeilijker te onderscheiden van echte video’s. Toch levert dat ook een lichtpuntje op. “Software die je gebruikt om deep fakes te maken, kan je ook gebruiken om het te herkennen en te ontkrachten.”
Meer leren over deep fakes? Bekijk hier het volledige gesprek:
Video niet beschikbaar