Wordt gebarentaal de derde officiële taal van Nederland?
- Nieuws
- Wordt gebarentaal de derde officiële taal van Nederland?
[KRO-NCRV] De PvdA en de ChristenUnie hebben vandaag een initiatiefwet ingediend om gebarentaal officieel te erkennen als taal. Naast Nederlands en Fries zou dit dan de derde taal worden. "Wettelijke erkenning is belangrijk voor mensen die doof zijn", zegt Carla Dik-Faber van de ChristenUnie bij De Ochtend op NPO Radio 1. "Het is hun moedertaal."
"We willen met dit wetsvoorstel bereiken dat er meer gebruik wordt gemaakt, ook door overheden, van de gebarentaal. De overheid communiceert veel met de burgers en wij willen bijvoorbeeld dat de wekelijkse persconferentie van de Minister-president in gebarentaal wordt uitgezonden," zegt Dik-Faber.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Er zijn ongeveer 30.000 mensen die doof of slechthorend zijn en er zijn ongeveer 10.000 mensen die gebarentaal als moedertaal gebruiken, vertelt Dik-Faber. Wanneer er in een gezinslid is met een auditieve beperking, spreken soms meerdere gezinsleden gebarentaal. De taal wordt dus wel door meer dan 10.000 mensen gesproken volgens Dik-Faber.
'Iedereen hoort erbij'
In bijvoorbeeld België en Frankrijk wordt de taal al erkend, maar in Nederland niet. "Ik denk dat er veel angst is om gebarentaal te erkennen. Het is gewoon een principiële kwestie. Als je vindt dat iedereen met een beperking meedoet in de samenleving, dan hoor je het VN gehandicaptenverdrag te ratificeren, en dan hoor je ook de Nederlandse gebarentaal wettelijk te erkennen. Misschien vraagt dat wat van de overheid, organisaties en het onderwijs, maar laten we eerst met elkaar die principiële uitspraak doen en dan kijken hoe het uitwerkt", aldus Dik-Faber. "Mensen met een auditieve beperking horen er gewoon helemaal bij."
Bekijk hier het gesprek met Carla Dik-Faber en gebarentolk Irma Sluis