3 suggesties voor een betere Canon van Nederland
- Nieuws
- 3 suggesties voor een betere Canon van Nederland
De Tweede Kamer gaf deze week opdracht tot het instellen van een commissie die de canon weer eens tegen het licht moet gaan houden. Nu staan er bijvoorbeeld maar drie vrouwen in de lijst, tegenover zeventien mannen. De Nieuws BV neemt alvast een voorschotje op de nieuwe lijst met historica en programmamaker Eveline van Rijswijk.
Video niet beschikbaar
Machtige mannen
Geschiedschrijving was voorheen altijd een sport van mannen onderling over voornamelijk andere mannen. Dat is niet geheel vreemd. De meeste machtsposities, en daarmee bepalende rollen, werden bekleed en ingevuld door mannen. De laatste jaren is er veel meer aandacht voor de rollen en verhalen van protestbewegingen, aanjagers van de emancipatie en minderheden. Van Rijswijk kan dit beamen en stelt drie vrouwen voor die een plek verdienen in de Canon van Nederland. "Een Canon is een momentopname en daarom is het altijd goed om te kijken wat er in- en uitkan."
Suze Groeneweg
Het is dit jaar 100 jaar gelden dat voor het eerst een vrouw gekozen werd in de Tweede Kamer: Suze Groeneweg. Aletta Jacobs stond toen ook op de lijst maar verloor met voorkeursstemmen van een man. "0,1 procent van de mannen durfde het toen aan op een vrouw te stemmen, daarom haalde Aletta het niet. Dan strijd je dertig jaar voor vrouwenrechten en lukt het uiteindelijk niet." Groeneweg lukte het wel. Uiteindelijk noemde Willem Drees haar zelfs "Een der beste propagandisten van de Arbeiderspartij." Ze was een groot voorvechtster van het zwangerschapsverlof en kreeg voor elkaar dat zwangerschap werd gezien als ziek zijn, en daarom als betaald verlof.
Johanna Westerdijk
Westerdijk was de eerste vrouwelijk hoogleraar van Nederland. Als botanicus en schimmeldeskundige hield ze zich bezig met het bevorderen van het aanstellen en opleiden van meer vrouwelijke wetenschappers. Van Rijswijk haalt een quote aan van Westerdijk: "Van een saai leven gaat zelfs een schimmel dood." Hiermee wil Westerdijk volgens Van Rijswijk aangeven dat vrouwen iets van hun leven moeten maken want anders is er niks aan. Een duidelijke referentie naar haar eerdere motivatie om de weg in het hoger onderwijs vrij te maken voor vrouwen.
Corrie Tendeloo
Tendeloo heeft in 1955 een motie ingediend, bekend als motie Tendeloo. Deze motie was gericht tegen het feit dat wanneer je ging trouwen, je werd ontslagen én handelingsonbekwaam verklaard. "Hierdoor kon je dus geen rekening openen, geen grote aankopen doen of contracten tekenen zonder toestemming van je man. Dit was dus pas in 1955, het geboortejaar van mijn moeder", aldus Van Rijswijk. Alle vrouwen in de Kamer, ongeacht hun partij hebben voor deze motie gestemd. De motie werd uiteindelijk aangenomen omdat drie confessionele Kamerleden, tegen hun partijstandpunt in, voor de motie stemden.