Achtergrond

‘Defensiebudget bereikt schrijnend dieptepunt’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Defensiebudget bereikt schrijnend dieptepunt’

De Tweede Kamer wil minder militaire missies, de F-16’s zijn afgeragd en de slimme bommen zijn op. Ondertussen moeten onze commando’s materiaal lenen van bevriende landen. “Met het defensiebudget hebben we de bodem echt bereikt”, zegt luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif in Stand.nl.

Op het budget van defensie is de afgelopen jaren flink bezuinigd. De Nederlandse tanks zijn verkocht en de vliegers dreigen achterop te raken in hun training. Het gerucht doet de ronde dat defensie bij de Belgen moet aankloppen voor F-16’s. De krijgsmacht krijgt er tot 2021 ruim 870 miljoen euro bij. “Dat is veel te weinig”, zegt Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal van de NAVO. “Er moet veel meer geld bij en ik blijf daar op hameren”.

“We hebben de juiste mensen, maar we moeten ook de juiste middelen krijgen”, vindt generaal De Kruif. “De kwaliteit van onze spullen holt achteruit. Met de vrachtwagens van 25 jaar oud kunnen we nog net een paar jaar rijden. Maar wat doen we dan? Er moet structureel geld bij. We moeten terug naar het ambitieniveau waar ook andere Europese landen aan voldoen.”

Ernstig zorgen

Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer maakt zich ernstige zorgen om de veiligheid aan de Europese buitengrens. “Dit is eigenlijk een NAVO-breed probleem. Om te voorkomen dat Poetin meer rare dingen gaat doen moeten de Europese landen meer investeren in defensie. We hebben militairen nodig om hem af te schrikken.”

Nederlandse militairen voeren missies uit in meerdere landen buiten Europa. “We leveren kennis en dat is heel belangrijk”, vertelt generaal De Kruif. “Maar een militaire missie in Uruzgan zit er simpelweg niet meer in”, ziet De Hoop Scheffer. “Als we willen samenwerken moeten we wel iets te bieden hebben. Als we zo doorgaan krijgen we een krijgsmacht die alleen kleine opdrachten kan vervullen in eigen land”, betoogt De Kruif.

De stelling: ‘Nederland kan zijn internationale verplichtingen niet langer geloofwaardig aan’. 80% was het eens, 20% was het oneens met de stelling.

Kijk hier stand.nl terug

Ster advertentie
Ster advertentie