Achtergrond
MAX

Zuid-Koreaanse prestatiesamenleving maakt slachtoffers: 'Het perfecte plaatje wordt geëist'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zuid-Koreaanse prestatiesamenleving maakt slachtoffers: 'Het perfecte plaatje wordt geëist'

De tragische zelfdoding van de 48-jarige Zuid-Koreaanse acteur Lee Sun-kyun, bekend van de Oscarwinnende film 'Parasite', heeft wederom de aandacht gevestigd op de alarmerende zelfmoordcijfers in Zuid-Korea. Dat ligt namelijk bijna 1,5 keer zo hoog als in Nederland en is daarmee het het hoogste van de rijkste landen ter wereld. Korea-expert Flora Smit van de Universiteit Leiden vertelde erover in Nieuwsweekend.

Video niet beschikbaar

Lee Sun-kyun zou wiet hebben gerookt en ketamine hebben gebruikt. “Het drugsbeleid is in Zuid-Korea sinds president Yoon streng aangescherpt”, vertelt Smit. “Hij werd als voorbeeld gebruikt door de regering. Zo is hij negentien uur verhoord.” Lee had tevergeefs gehoopt zijn gebruik stil te houden. “Imago is voor Koreaanse beroemdheden erg belangrijk.”

De culturele sector in het land, met K-pop als belangrijk exportproduct, legt veel verantwoordelijkheid bij haar beroemdheden. “Ze hebben een voorbeeldfunctie, want ze moeten de rest van de wereld laten zien hoe leuk Korea is”, aldus Smit. “Er wordt een perfect plaatje van hen geëist."

Deze prestatiedruk is niet alleen bij beroemdheden te merken. Ook bij de ‘gewone’ bevolking ligt de druk om goed te presteren hoog. “Het land is in zestig jaar groots geworden. Diezelfde druk die ouders voelden om het land te laten slagen, geven zij nu door aan hun kinderen.”

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl

Ster advertentie
Ster advertentie