Buitenland
NOS

'Politieke storm' in Zuid-Korea

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Politieke storm' in Zuid-Korea

De president van Zuid Korea, Yoon Suk Yeol, ligt onder vuur. Hij kondigde gister volkomen onverwachts de noodtoestand af in het land, een handeling die het parlement en de politieke partijen buitenspel zet en de media onder gezag van het leger stelt. De oppositiepartijen riepen Yoon tot de orde en burgers gingen de straat op voor protest. De noodtoestand is inmiddels opgeheven, maar als Yoon niet zelf opstapt, dreigt de oppositie met het starten van een afzettingsprocedure.

Video niet beschikbaar

"De Koreanen zijn in een politieke storm wakker geworden. De straten staan nog steeds, en alweer, vol met de demonstranten die eisen dat president Yoon aftreedt", vertelt Oost-Azië correspondent Laura van Megen. De laatste stand van zaken is dat een groot deel van de politieke staf van de president hun ontslag hebben ingediend en de oppositie wil dus dat Yoon zijn functie neerlegt als president.

Noodtoestand opgeheven

President Yoon heeft met het instellen van de noodtoestand, ook wel staat van beleg genoemd, veel losgemaakt. Het wordt gezien als machtsgreep waarbij het parlement en de politieke partijen worden uitgeschakeld. Yoon beschuldigde de oppositie ervan te sympathiseren met aartsvijand Noord-Korea en alles te doen om de regering te dwarsbomen. Dat was de reden om het heft in eigen handen te nemen zegt hij. De generaal die de staat van beleg moest uitvoeren heeft gister een verbod opgelegd voor politieke bijeenkomsten en demonstraties, maar dat is niet gehandhaafd vertelt Van Megen. "Het parlement is namelijk wel bijeengekomen om de motie aan te nemen om de staat van beleg te stoppen. De demonstranten op straat zijn ook redelijk met rust gelaten vannacht." Het is 190 van de 300 parlementsleden gelukt om door de menigte op straat in Seoul het parlementsgebouw in te gaan en een spoedoverleg te houden. Alle 190 leden hebben voor de motie gestemd om de staat van beleg ongedaan te maken. Dat gebeurde binnen ongeveer 2 uur nadat de president de noodtoestand had afgekondigd.

Reactie Noord-Korea

"Het blijft verrassend stil bij de Noord-Koreanen. Hun staatsmedia lijkt vooralsnog door te gaan met de vaste programmering, namelijk berichtgeving over hoe gaat het goed met de economie. Maar het politiek leiderschap zal daar ook de hele nacht wakker zijn gebleven om te kijken hoe deze storm raasde" vertelt Oost-Azië correspondent Laura van Megen. Deze gebeurtenissen zullen waarschijnlijk gebruikt worden door Kim Jong Un voor binnenlandse propaganda om te laten zien dat het bij de zuiderburen 'een zooitje' is.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie