Achtergrond
EONOS

BOinK: 'Elektrische bolderkar leek juist de veiligere optie'

foto: ANP - Vincent Janninkfoto: ANP - Vincent Jannink
  1. Nieuwschevron right
  2. BOinK: 'Elektrische bolderkar leek juist de veiligere optie'

Gjalt Jellesma van BOinK, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, vindt niet dat alle elektrische bolderkarren of 'Stints' meteen in de ban gedaan moeten worden na het ongeluk in Oss. Ze zijn juist bedoeld om een veiliger vervoersmiddel aan te bieden aan kinderdagverblijven, zei hij in het NPO Radio 1-programma Langs de Lijn En Omstreken.

Video niet beschikbaar

De kinderopvang zit in een lastig parket nu er door het ongeluk in Oss vragen zijn ontstaan over de veiligheid van elektrische bolderkarren. Veel opvanglocaties gebruiken de karretjes om de kinderen van en naar school te brengen. Jellesma heeft er zelf ook weleens mee gereden en had altijd een goede indruk van de Stint. Hij vindt de karretjes veiliger dan vervoersbedrijven die met busjes kinderen halen en brengen. Die busjes komen volgens BOinK vaak te laat en leveren gevaarlijke oversteek-situaties en verkeerschaos op. "Op de elektrische bolderkar heb je goed overzicht, hij is wendbaar, en je kunt er heel dicht mee bij de ingang van de school komen. Dat is positief, we waren er eigenlijk heel blij mee", aldus Jellesma.

Kinderdagverblijven kunnen in zijn ogen dus gebruik blijven maken van de Stints, al begrijpt hij ook dat sommige opvangorganisaties daar nu mee stoppen om het onderzoek af te wachten. Het probleem is alleen dat er weinig veiligere opties zijn. "Met tien kinderen door de stad lopen of - nog erger - fietsen is geen veilig alternatief."

Ongeluk Oss

Donderdagochtend kwam een Stint met vijf kinderen en een leidster van een kinderdagverblijf tot botsing met een trein. Wat er precies gebeurd is blijft onduidelijk, maar veel kinderdagverblijven laten uit voorzorg de elektrische bolderkar, zogenaamde 'Stints', staan.

Gjalt Jellema van BOinK reageeert op ongeluk Oss

Ster advertentie
Ster advertentie