Achtergrond
EONOS

Blinde gaat weer zien dankzij technologie

foto: second sightfoto: second sight
  1. Nieuwschevron right
  2. Blinde gaat weer zien dankzij technologie

Blinden zullen zien, doven zullen horen. Bijbelse profeten orakelden het 3000 jaar geleden. Voor de vervulling van die wens waren eeuwen lang wonderen nodig. In de 21e eeuw helpt de techniek een handje.

Door technologische ontwikkelingen is het steeds vaker mogelijk om mensen met een beperking te helpen waardoor ze weer een normaal leven kunnen leiden. Zo kunnen mensen met een kleurenblindheid door middel van een speciale bril in een klap hun zicht weer optimaliseren en kan iemand met een dwarslaesie met de hulp van een zogenoemd exoskelet weer rechtop staan en lopen.

Waar iemand voorheen zijn of haar leven moest leren te leven met een beperking kan nu hulp geboden worden. En hier is niet eens een goddelijke interventie voor nodig, want veel van deze problemen kunnen al verholpen worden door een paar simpele ingrepen.

Prof. dr. Pieter Roelfsema van het Nederlands Herseninstituut kwam begin dit jaar aan het woord een spraakmakend artikel waarin hij uitlegde dat het scenario waarin een blinde weer kan zien steeds dichterbij komt. Sterker nog: over vijf jaar moet het zover zijn, na succesvolle tests bij apen.

Doven als voorbeeld

De technologie waar Roelfsema over publiceert heeft een mooi voorbeeld om zich aan op te trekken: doven en slechthorenden. Natuurlijk bieden gebarentaal en gehoorapparaten al enige hulp, maar bij zeer ernstige gehoorbeschadiging kan er sinds enige tijd ook gekozen worden om een cochleair implantaat te laten implanteren.

Een cochleair implantaat (CI) biedt dove mensen de mogelijkheid weer iets horen. Dit gebeurt doordat het implantaat de functie van zintuigcellen in een beschadigd binnenoor overneemt en de intacte gehoorzenuwen elektrisch stimuleert. Via een operatie wordt er zowel inwendig als uitwendig een gedeelte van het implantaat bij het oor geplaatst.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het uitwendige gedeelte vangt de geluiden op en zendt de informatie vervolgens naar een spraakprocessor. Die zet het geluid dan om in elektrische pulsen. Deze pulsen worden via een elektrode via de gehoorzenuwen naar de hersenen geleidt. En die herkennen het dan als geluid. Op deze manier kan een doof iemand toch de mogelijkheid krijgen om bepaalde geluiden weer te gaan horen. Zoals vlogger 'Sproetjespost', in de video hier onder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Blinden zullen zien

De doven zullen horen, dat deel hebben we als mensen inmiddels dus redelijk onder de knie. Maar er zijn dus ook verschillende wetenschappers bezig om blinde mensen weer te helpen te zien, waaronder Pieter Roelfsema.

Vanavond was hij te gast in Langs de Lijn En Omstreken, samen met Henk Stam van de stichting Bartimeus en met ervaringsdeskundige Jeroen Perk, die dankzij een 'retinachip' in zijn hersenen alweer iets kan zien.

Luister hier dat gesprek terug:

Blinden nemen weer waar dankzij ingebouwde chip

Ster advertentie
Ster advertentie