Achtergrond
KRO-NCRV

Oud-diplomaat: aantal Afghanistan-evacués kan niet kloppen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-diplomaat: aantal Afghanistan-evacués kan niet kloppen

Nederland heeft een nieuwe lijst opgesteld hoeveel personen er nog moeten worden opgehaald uit Afghanistan. Daarop staan ongeveer 600 mensen waarvan er 56 Afghanen zijn die Nederland in de afgelopen jaren hebben bijgestaan. "Dat getal kan niet kloppen", zegt Marten de Boer, oud-diplomaat die vijf jaar werkzaam is geweest in onder andere Uruzgan en Kabul in 1 op 1.

Video niet beschikbaar

Getallen

"Hoe kunnen maar 56 mensen op de lijst staan van partnerorganisaties die Nederland in de afgelopen jaren hebben bijgestaan en die dus ook volgens de motie van de Tweede Kamer recht hebben op een evacuatie?"

Marten de Boer, oud-diplomaat en tussen 2006 en 2011 werkzaam in Afghanistan, spreekt van duizenden mensen die met de Nederlandse missies hebben geholpen. "We willen natuurlijk niet iedereen hier heen halen en een braindrain in Afghanistan voorkomen. Maar we moeten mensen die zich wel in hebben gezet voor vrouwenrechten, mensenrechten en de media en voor wie de situatie daar nu gevaarlijk is, in veiligheid brengen."

Kan onmogelijk kloppen

De Boer begrijpt niet waar dat getal van slechts 56 mensen vandaan komt, want alleen al één van de grotere Nederlandse organisaties heeft al 25 mensen op de lijst staan. "Dat getal kan onmogelijk kloppen. We hebben het zeker over een paar honderd mensen. Als deze mensen niet worden teruggehaald, wordt de motie van de Tweede Kamer niet goed uitgevoerd. Dat is onjuist."

Vliegveld

Vanaf vandaag zullen er weer vluchten vertrekken vanaf het vliegveld van Kabul. Om te beginnen alleen binnenlandse, maar buitenlandse vluchten richting Turkije en Abu Dhabi zijn al online te boeken. Om Kabul te verlaten, is luchtverkeer eigenlijk de enige veilige mogelijkheid, in deze "hachelijke" situatie.

Nederland heeft namens minister Kaag één miljoen euro toegezegd aan Turkije om te helpen het vliegveld in Kabul, Hamid Karzai International Airport, te beveiligen. "Langzamerhand zal de situatie in dit land moeten stabiliseren. We zullen toch ook met de Taliban in gesprek moeten", zegt de oud-diplomaat.

Minister Kaag heeft inmiddels al contact gehad met de Taliban in de afgelopen dagen tijdens haar rondreis in de regio. Vandaag zal de minister weer terugkeren naar Nederland. De Boer noemt haar reis een succes, maar "het heeft nog niet veel opgeleverd" voor de mensen die in spanning wachten op hun mogelijke vertrek.

Taliban

De Boer die het land vorig jaar nog heeft bezocht, maakt zich zorgen over de veiligheid van het vliegveld dat een doelwit zou kunnen zijn voor terroristische aanslagen. "De aanslagen zullen niet gericht zijn op kleine groepen mensen zoals het personeel van de Nederlandse ambassade, maar vooral de grote groepen evacués die het land willen verlaten. Het actieve bolwerk IS wil nu een statement maken."

In Kabul is de Nederlandse ambassade verlaten, maar die wordt beveiligd door de Taliban. "Er is niet geplunderd", zo heeft De Boer begrepen. Dé Taliban bestaat niet, benadrukt de oud-diplomaat nog maar eens. De groep die nu de macht in Afghanistan heeft gegrepen, bestaat uit een zeer diverse groep van extreme fundamentalisten tot mensen die veel liberaler zijn. In Urzugan had de bevolking vijf verschillende namen voor de Taliban."

De mensen waarmee Nederland praat, zijn op de top van het leiderschap en daar zijn ze wel goed georganiseerd. "Anders hadden ze het land niet zo snel kunnen overnemen", aldus de oud-diplomaat.

Laks

Dat het allemaal zo snel ging en de Nederlandse ambassade zo snel was verlaten, noemt De Boer "heel treurig" voor de Afghaanse medewerkers. "Dat is heel pijnlijk als je weet dat er mensen zijn die al 25 jaar voor de ambassade werken en dan voor een gesloten deur staan." De Boer denkt dat Nederland zo langzaam was met evacueren vanwege politieke redenen. "Niet het ambassadepersoneel, maar de Nederlandse politiek is te laks geweest met het opvangen van de signalen uit het buitenland over de terugtrekking. Men had zich beter kunnen voorbereiden op deze situatie."

Ster advertentie
Ster advertentie