Achtergrond
HUMANVPRO

Overheid weet al jaren van verdwijningen Vietnamese kinderen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Overheid weet al jaren van verdwijningen Vietnamese kinderen

De Nederlandse overheid weet al meer dan vijf jaar dat Vietnamese kinderen uit de beschermde opvang verdwijnen. Dat blijkt uit kwartaalrapportages van de beschermde opvanglocaties Jade en Xonar die in handen zijn van Argos en Lost in Europe.

Tientallen Vietnamese kinderen verdwenen uit beschermde opvang

Vorig jaar ontdekte Argos dat zeker zestig Vietnamese kinderen zijn verdwenen na aankomst in Nederland. Ze waren in beschermde opvanglocaties geplaatst voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen die een groot risico lopen slachtoffer te worden van mensenhandel.

In reactie op vragen van de Tweede Kamer verklaarde toenmalige staatssecretaris Mark Harbers géén informatie te hebben 'dat een smokkelnetwerk betrokken is bij de verdwijning van minderjarige Aziatische migranten'. Die uitspraak staat echter haaks op rapportages van de opvanglocaties zelf. Zo noemt Jade Zorggroep het verdwijnen van de Vietnamese jongeren al in 2015 een 'trend'.

'Signalen van mensenhandel'

Na een jaar waarin alle Vietnamese jongeren spoorloos uit de opvang verdwenen, trokken de opvanglocaties aan de bel bij het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

In 2015 verdwenen nog eens vier Vietnamese meisjes uit de opvang van Jade. Daarbij zagen de medewerkers duidelijke signalen van mensenhandel. De meisjes hadden ‘bruine koffers van hetzelfde merk bij zich, veel contant geld, telefoons zonder simkaarten. Twee meisjes hadden sexy lingerie in de koffers. Ze verfden hun haren voor vertrek’.

Smokkelaars voor de deur

De signalen van mensensmokkel zijn in de jaren die volgen continu onderwerp van gesprek tussen de opvanglocaties, politie en gespecialiseerde teams op gebied van mensenhandel en mensensmokkel. Medewerkers beschrijven hoe ze mensensmokkelaars letterlijk voor de deur zien staan.

'Ophaalauto's komen vrij dicht bij de locaties zodat de jongeren vrij snel van de locatie weg kunnen komen.' Een andere auto reed zelfs uit de bosjes het grasveld voor de opvang op. Twee meisjes stapten in. Het gebeurde zo snel dat 'de mentor en de buurvrouw van het verpleeghuis het kenteken niet konden zien'.

Van weer een andere auto werd wel een kenteken genoteerd. Er zaten drie Aziatische mensen in. De politie heeft deze auto zelfs aangehouden en in het navigatiesysteem gekeken. 'Daarin zijn twee adressen gezien: van [locatie beschermde opvang in Noord-Nederland] en Xonar (de opvanglocatie in Limburg, red.)'.

Lees hier meer over de rapportages

Grote zorgen over lot jonge Vietnamezen

De beschermde opvanglocaties hebben wel maatregelen genomen, zoals extra beveiliging en nachtwakers. Ze kunnen de jongeren echter niet tegenhouden, omdat het om een beschermde opvang gaat en geen gesloten inrichting.

Ook vorig jaar verdwenen opnieuw Vietnamezen uit de opvanglocaties. Er bestaan grote zorgen over deze groep. Eerder dit jaar overleden 39 Vietnamezen toen ze in een koeltruck probeerden het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Eén van de slachtoffers bleek eerder te zijn verdwenen uit een Nederlandse beschermde opvang.

Deze week moet een rapport verschijnen van het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel dat in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoek heeft gedaan naar het fenomeen.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistiek programma van de VPRO en HUMAN. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van NPO Radio 1. Volg Argos ook via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie