Job Cohen: Verdeeldheid over migratie is van alle tijden
- Nieuws
- Job Cohen: Verdeeldheid over migratie is van alle tijden
Premier Rutte en zijn EU-collega's komen morgen bij elkaar om te praten over de migratieproblemen. Dat de grootste splijtzwam in de Europese Unie blijkt te zijn. Oost-Europese landen als Hongarije en Polen weigeren vluchtelingen van andere EU-landen over te nemen. Italië, onder een nieuwe regering, zucht al jaren onder een grote toestroom van vluchtelingen en houdt inmiddels boten met migranten af. De Nieuws BV sprak met Job Cohen over de veranderende maatschappelijke houding tegenover migratieproblemen.
Video niet beschikbaar
Staatssecretaris
PvdA-prominent Job Cohen was als staatssecretaris van Justitie (1998-2001) verantwoordelijk voor asielzaken. Het was een periode dat grote aantallen asielzoekers naar Nederland kwamen en waarin hij met een nieuwe vreemdelingenwet de eindeloze asielprocedures versnelde. Het was ook het einde van het tijdperk van politieke correctheid over asiel en integratie. "We hadden toen veel vluchtelingen uit Joegoslavië en de procedures duurden lang. Veel vluchtelingen in een korte tijd zorgt te allen tijden voor frictie." In de jaren '90 was een strenger asielbeleid of kritiek op de multiculturele samenleving in zijn eigen PvdA onbespreekbaar. In de Tweede Kamer stond PvdA-leider Wallage op zijn achterste benen als VVD-baas Bolkestein weer eens kritiek uitte op islam en integratieproblemen.
Anders dan met de Italianen en Spanjaarden kwamen er nu mensen die echt een hele andere cultuur hadden
Verrechtsing
Tijdens Cohens periode als staatssecretaris begon dat te schuiven, mede onder invloed van Paul Scheffers essay Het multiculturele drama. Cohen ziet nu een volgende verschuiving in politiek en maatschappij. "Het opkomend nationalisme vind ik niet prettig. Het dichtgooien van grenzen, het optrekken van muren. We moeten niet vergeten hoe verrukkelijk het is dat we voor een deel die grenzen niet meer hebben."
Het VVD-plan om migranten buiten de EU op te vangen en daar hun asielaanvraag te beoordelen, werd drie jaar geleden nog weggehoond, maar wordt inmiddels gesteund door de meeste partijen in de Tweede Kamer. Volgens Cohen is er sprake van een verrechtsing in het denken, is het nationalisme in opkomst en brengt dat gevaren met zich mee voor de Europese Unie.