Achtergrond
BNNVARA

Chaos bij Facebook: wat voor gevolgen heeft het voor onze data?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chaos bij Facebook: wat voor gevolgen heeft het voor onze data?

Facebook kampt met chaos in de top en slinkend vertrouwen van de klant. Wat gebeurt er met al onze data als het bedrijf echt in de problemen komt? Dat bespreken Maurits Martijn, journalist bij de Correspondent, en internetdeskundige Krijn Schuurman in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Schandalen bij Facebook

Het rommelt in de top van Facebook. Vorige week onthulde de New York Times dat Facebook een PR Bureau heeft ingehuurd om mensen die zich negatief over Facebook uitlaten, te besmeuren. Het is het nieuwste hoofdstuk in een steeds langer wordende reeks schandalen rondom het bedrijf. En het gekke eraan is, vertelt Schuurman: "Bij CNN heeft Mark Zuckerberg gezegd dat hij hier niets vanaf wist. En dat is opmerkelijk, er gebeuren dus wel degelijk dingen buiten hem om."

Quote

Ik volg Facebook al heel lang en denk elke keer het kan niet veel verwerpelijker. Maar dat lukt dus elke keer weer.

Maurits Martijn

Martijn: "Ik volg Facebook al heel lang en denk elke keer het kan niet veel verwerpelijker. Maar dat lukt dus elke keer weer." Want de afgelopen jaren, keer op keer, gaat Facebook de fout in. Zo noemt Martijn het Cambridge Analytica schandaal, waar data van heel veel mensen was ontvreemd. "Of denk aan de rol van Facebook bij de massamoord in Myanmar, waar ze niks hebben gedaan aan geweld oproepende berichten daar."

Naar buiten toe wordt niet de waarheid verteld. "Facebook zegt altijd voor transparantie te staan. Maar, is zelf gesloten en zeer selectief in wat het wel en wat het niet naar buiten brengt over wat ze weten", legt Martijn uit.

Het einde van Facebook?

Sommige opportunistische commentatoren kondigen al het eind van Facebook aan. Dat is in het verleden wel vaker gebeurd. Maar is het dit keer misschien dan echt zo ver? Martijn: "Ik heb wel het idee, maar dat is speculatief, dat dit een soort next level probleem is. Omdat het nu voor politici in Amerika best wel moeilijk is om te ontkennen dat dit bedrijf niet helemaal netjes omgaat met de macht die het heeft. En dus ook gebruik maakt van politieke trucs om de dans te ontspringen."

Quote

Voor politici in Amerika is het nu best wel moeilijk om te ontkennen dat dit bedrijf niet helemaal netjes omgaat met de macht die het heeft.

Maurits Martijn

De kiem van het probleem

De kiem van het probleem, van veel van de schandalen, komt voort uit het omgaan met data zegt Martijn. "Ze verkopen niet de data zelf, ze verkopen wat ze weten over de gebruikers aan adverteerders. Je kunt niet van Facebook zelf verwachten dat ze daar iets aan gaan veranderen. Dat is een soort van zelfmoord."

In beginsel is er niks mis met deze manier van geld verdienen, vindt Schuurman. "Uiteraard moet je netjes met gegevens omgaan. Maar in de discussie over Facebook wordt vaak geroepen 'ze willen alleen maar geld verdienen', nou dat geldt voor heel veel bedrijven." Maar wat wringt is natuurlijk dat er geld wordt verdiend met de gegevens van de gebruikers: de discussie die al sinds het begin van het platform loopt.

Quote

Natuurlijk kan er regulering plaats vinden als een bedrijf te machtig wordt op een markt. Maar je kan er gewoon van af.

Krijn Schuurman

Schuurman: "In 2018 is het stabiel hoeveel mensen Facebook gebruiken. We roepen allemaal wel dat we er afgaan maar het valt wel mee. Maar dat is ook het beste om te doen. Natuurlijk kan er regulering plaats vinden als een bedrijf te machtig wordt op een markt. Maar je kan er gewoon van af."

Gevolgen voor de gebruiker

Maar voor ons, de gebruiker, kan het ook gevolgen hebben als het niet goed gaat met Facebook. Als meer mensen weggaan dan dat er bijkomen, heeft dat invloed op de inkomsten van het bedrijf. Schuurman: "Uiteindelijk zijn zij erbij gebaat dat wij met die twee miljard tevreden zijn en veel op Facebook gaan. En het lukt ons niet om iets anders op te starten. Dat zou goed zijn want dan krijg je ook een markt en dan kunnen we gaan concurreren en moeten ze nog meer hun best doen voor ons."

Quote

Uiteindelijk zijn zij erbij gebaat dat wij met die twee miljard tevreden zijn en veel op Facebook gaan.

Krijn Schuurman

"Op dit moment hebben ze vooral incentives om zo goed mogelijk met die data om te gaan", legt Martijn uit. "Hoewel je wel aan sommige schandalen kan zien dat het niet altijd lukt. Maar, en dit is wel speculatief, ik kan me wel voorstellen dat er een moment komt dat er veel mensen weglopen. Waarop het bedrijf kapot gereguleerd wordt, waarop het vertrouwen op nul zit."

Martijn: "Zo wordt die incentive om netjes om te gaan met data, misschien minder belangrijk. En dan zou je je dus wel kunnen voorstellen dat Facebook opzoek gaat naar andere manieren om die data te vermarkten om er geld aan te verdienen."

Quote

Zo wordt die incentive om netjes om te gaan met data, misschien minder belangrijk.

Maurits Martijn

Chaos bij Facebook: wat voor gevolgen heeft het voor onze data?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie