Is het te begrijpen dat iemand na drie jaar bijstand geen fut meer heeft om te werken?
- Nieuws
- Is het te begrijpen dat iemand na drie jaar bijstand geen fut meer heeft om te werken?
[KRO-NCRV] Ruim veertig procent van de mensen met een bijstandsuitkering heeft na drie jaar geen energie meer over om te werken. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Ze voelen zich ziek, of zijn arbeidsongeschikt verklaard. In Stand.NL werd vandaag de vraag gesteld: Is dat begrijpelijk?
Buitengesloten
"Als je drie jaar gesolliciteerd hebt, dan voelt het net alsof er geen plek meer is", zegt Arjan Vliegenthart, wethouder Sociale Zaken in Amsterdam. "Ik kom dagelijks mensen in de bijstand tegen die willen werken, maar ze staan achteraan de rij."
Geen energie
"Ik heb 's ochtends ook weleens geen zin, maar dan zet ik toch mijn schouders eronder", vertelt VVD-Kamerlid Chantal Nijkerken. "Iedereen die kan werken, moet er alles aan doen om ook te gaan werken."
Volgens Peter Hein van Munnigen, hoofdeconoom bij het CBS daalt het aantal werklozen en stijgt het aantal vacatures. De arbeidsmarkt gaat er dus op vooruit. Op dit moment staan er zo'n 100.000 vacatures open. Daar staan wel meer dan 400.000 werklozen tegenover. "Alleen neemt de kans op werk aanzienlijk af als je langdurig in de bijstand zit. Daarnaast bestaat er een groep die langdurig, zo'n vijf jaar of langer, in de bijstand zit. Deze 'ijzeren voorraad' van veelal allochtonen komt moeilijk aan werk. Het moet echt een lange tijd goed gaan op de arbeidsmarkt voordat zij aan baan komen."
'Gesubsidieerde arbeid'
De gemeente Den Haag wil experimenten met 'gesubsidieerde arbeid'. "We proberen mensen aan de slag te krijgen door de grenzen van het onmogelijke op te zoeken", vindt Rabin Baldewsingh, wethouder Sociale Zaken van Den Haag. Volgens Vliegenthart draait het vooral om vertrouwen. "Geef ons dat vertrouwen en wij zullen maatwerk leveren."
Met dat eerste punt wil Nijkerken aan de slag. In een gesprek met de gemeente zal dit onderwerp nog uitgebreid ter sprake komen.