Achtergrond
KRO-NCRV

Ondergedoken misdaadjournalist Paul Vugts over zijn permanente bewaking en de Mocro Maffia

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ondergedoken misdaadjournalist Paul Vugts over zijn permanente bewaking en de Mocro Maffia

Parooljournalist Paul Vugts moet al ruim een half jaar onderduiken, omdat criminelen het op hem gemunt hebben. Dat heeft alles te maken met zijn verhalen over de zogeheten Mocro Maffia. Hoe het met hem gaat? "Goed genoeg", aldus Vugts in 1 op 1.

Misdaadjournalist Paul Vugts over liquidatiegolf Amsterdam en proces Holleeder

Bedreigingen

Waar Vugts is, is bewaking. 24 uur per dag. Sinds oktober woont de journalist op een geheime locatie, omdat hij met de dood wordt bedreigd. Vugts is er niet minder monter om. "Het leven is niet onmogelijk", antwoordt hij desgevraagd. Zijn werk als misdaadverslaggever heeft hij dan ook niet neergelegd. Nog altijd doet hij verslag van de zaak Holleeder én volgt hij de ontwikkelingen rondom de Mocro Maffia op de voet, ook al komen de bedreigingen uit die hoek.

Geen maffia

Deze ontwikkelingen bereikten een nieuw dieptepunt toen eind maart de onschuldige broer van kroongetuige Nabil B. werd geliquideerd. "Hierdoor merk je wel dat het breder is gaan leven, maatschappelijk gezien", vertelt Vugts. "Ook in Den Haag staat het nu dik op de kaart."

Maar hoe zit het nou precies met deze groep criminelen? "De term ‘maffia’ suggereert dat er één grote groep is die de zaak in zijn greep heeft. Dat is niet het geval", zegt Vugts.

Mensen opruimen

De Mocro Maffia, die zich vooral met cocaïnehandel bezighoudt, bestaat uit verschillende groepen en is steeds meer gefragmenteerd. "Door overlopers, door verraad. Het zijn rivaliserende kampen die elkaar naar het leven staan, maar ook mensen uit de eigen gelederen opruimen. Omdat diegene een gevaar is. Bijvoorbeeld, iemand was betrokken bij een liquidatie, dan is het vanuit hun optiek verstandiger om hem op te ruimen." Zo kan iemand niet praten of, zoals in het geval van Nabil B., kroongetuige worden.

Interne onrust

Ook dat het slechts om Marokkaans-Nederlandse jongens zou gaan, is volgens Vugts onjuist. De term Mocro Maffia gebruikt hij daarom zelf niet. Er zijn banden met onder meer Colombia, de Nederlandse Antillen en Suriname.

"De groep is intern heel onrustig. Allerlei mensen zijn nu hun knopen aan het tellen. Ze denken: oh oh, ik heb ook zaken gedaan, ik weet te veel." Vugts verwacht dat er nog meer liquidaties zullen volgen.

Amateuristisch

De meest opvallende tot nu is de liquidatie op Redouan B., die helemaal niks met de criminele activiteiten van zijn broer Nabil te maken had. Vugts vermoedt dat de schutter onder enorme druk heeft gestaan. "Hij was zonder enige vermomming en moet enorm zenuwachtig zijn geweest", zegt hij. "Dat blijkt uit hoe hij de vluchtauto achterliet, dicht in de buurt van het schietincident en zonder de auto vervolgens in brand te steken. Allemaal amateuristisch. Waarschijnlijk was hij bang anders zelf geliquideerd te worden."

Klagen

Wat de interne onrust voor de situatie van Vugts betekent is nog onduidelijk. Geluk bij een ongeluk: de misdaadjournalist is zeer te spreken over de mensen die hem bewaken. "Ik zie dat ze op hun tenen moeten lopen, zeker als er opnieuw allerlei onrust is en andere mensen ook beveiligd moeten worden. Maar daar klagen ze nooit over."

1 op 1 online

Volg 1 op 1 op Facebook en Twitter en praat mee.

Ster advertentie
Ster advertentie