Helden op sokkels: De onderuitgezakte gebroeders De Witt
- Nieuws
- Helden op sokkels: De onderuitgezakte gebroeders De Witt
Standbeelden en monumentjes. Je loopt er op straat soms zomaar voorbij. De beelden vertellen een verhaal, maar klopt dat verhaal wel? In de zomerserie 'Helden op Sokkels' in Langs de Lijn En Omstreken, zoekt historicus Wim Berkelaar naar markante verhalen achter bekende en onbekende standbeelden.
In de vierde aflevering belicht hij het ‘standbeeld van de gebroeders De Witt’ op de Visbrug in Dordrecht. Slaat het beeld de spijker op de kop, mag het depot in, of moeten we ernaar kijken met een geschiedkundige bijsluiter?
De broers Johan en Cornelis De Witt zijn machtige figuren als ze op 20 augustus 1672 gelyncht worden na een opstand bij de Gevangenpoort in Den Haag. Cornelis zat daar gevangen omdat hij een moordaanslag op Willem de Derde beraamd zou hebben. Toen zijn broer Johan hem kwam bezoeken werden ze aangevallen door de Haagse schutterij. Hun levenloze lichamen werden daarna door het volk gruwelijk verminkt. Bij het standbeeld is daar niets van te zien, Johan zit daar in een stoel, met Cornelis die naast hem staat.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
GROTE IMPORTANTIE
“De gebroeders De Witt zijn voor ons land staatslieden van grote importantie”, vindt Wim Berkelaar. Hij was dan ook ietwat teleurgesteld over het beeld in Dordrecht, waar de broers terneergeslagen en zelfs onderuitgezakt zijn afgebeeld. "In Den Haag staat ook een beeld van Johan De Witt, daar is hij een echte regent, heel statig."
Historicus Ronald Prud’homme die een boek schreef over de moord op de gebroeders De Witt, snapt juist wel dat de beeldhouwer op deze manier te werk is gegaan. "Hij heeft misschien wel gedacht ze af te beelden zoals ze erbij stonden toen de schutters de Gevangenpoort binnenkwamen. Vanwege de voorname positie van Cornelis als burgemeester van Dordrecht is hij staand afgebeeld, terwijl hij natuurlijk eigenlijk ziekelijk was en in bed lag."
Helden op Sokkels: Standbeeld van de Gebroeders De Witt
Het eindoordeel van Wim Berkelaar:
Strik eromheen
Heeft een bijsluiter nodig
In depot